Bunele maniere te pot ajuta sa obtii jobul dorit

Urmeaza sa te duci la un interviu? Nu doar de CV trebuie sa-ti faci griji, daca vrei sa impresionezi pe cineva. Hainele, gesturile si, in general, bunele maniere sunt atent analizate de angajator, asa ca fii atenta la ce faci si ce spui in timpul intalnirii.

Iti cunosti atuurile, experienta trecuta in CV te va ajuta si ea destul de mult sa obtii jobul dorit. Se poate intampla insa ca intervievatorul sa tina foarte mult cont si de alte calitati ale posibilului angajat, cum ar fi bunele maniere. In acest caz, afla care sunt asteptarile celor mai multi anagajatori.

Nu intarzia nici macar 1 minut

Prima impresie conteaza intotdeauna. Calculeaza-ti timpul si drumul, astfel incat sa nu intarzii la intrevedere. Daca depasesti cu putin timp ora stabilita, interlocutorul tau isi va face o impresie gresita despre tine si iti pierzi si credibilitatea in fata acestuia. Daca stii ca nu poti ajunge la timp, cel mai bine e sa suni si sa anunti, eventual sa intrebi daca iti permite sa vii mai tarziu sau in alta zi.

Bunele maniere: La interviu nu-ti tii telefonul la indemana

Laptopul, telefonul, tableta sau alt accesoriu care ar putea intrerupe discutia nu trebuie sa stea pe masa. Tine-le in geanta, pe silentios. Vei acorda astfel intreaga ta atentie celui care iti pune intrebari si asteapta cu interes raspunsuri de la tine. Daca, in cazuri exceptionale, esti nevoita sa raspunzi, cere permisiunea sa iesi din sala sa vorbesti cateva secunde la telefon.

Tine mainile pe langa corp

O postura corecta a corpului poate spune multe despre felul tau de a fi. De fapt, pozitia si gesturile pe care le faci in timpul discutiei pot confirma sau nu informatiile pe care le spui. De multe ori, limbajul nonverbal te da de gol daca ascunzi adevarul sau vrei sa-l imbunatatesti. Si atunci cand razi, ai grija ca entuziasmul tau sa nu fie exagerat. La inceput si la final, cand dai mana cu cineva, apuca mana cu fermitate, pret de cateva momente, fara sa o strangi. In timpul discutiei, nu e indicat sa ai mainile incrucisate. Gestul denota nesiguranta din partea ta. De asemenea, daca lasi capul in jos de mai multe ori intr-o singura ora, interlocutorul va intelege ca esti un om slab, care nu ia decizii de unul singur.

Fii naturala

Nu incerca sa impresionezi insirand o multime de idei in cateva minute. Nu vorbi prea mult si nici prea repede, dar nici sa raspunzi scurt si sa taci in majoritatea timpului nu e bine. Raspunde politicos la intrebari, fara sa faci pauze dese, si evita expresiile si termenii pe care ii folosesti cu prietenii, de exemplu „misto“, „super“, „fain“, „foarte tare“. Foarte important! Straduieste-te sa vorbesti corect, fara dezacorduri, pentru ca aceasta poate fi o conditie eliminatorie la un interviu. Ai incredere in tine, lasa timiditatea pentru mai tarziu si priveste-ti interlocutorul in ochi, fara a fi agresiva.

Invata si codul bunelor maniere la intalnire. Treci testul?

Foto: Guliver