planificare timp de lucru

Cand esti distrasa de la sarcinile tale de Facebook, Instagram sau Twitter nu pierzi doar timpul petrecut pe site-urile de socializare. Pierzi mult mai mult de atat, iar un cercetator american a calculat cu exactitate ce inseamna sa fii distrasa. Iar rezultatul gasit de el a fost prezentat intr-un articol pe businessinsider.com!

Ca sa afli cat de mult timp pierzi cand faci o pauza de tigara, deschizi un mail funny de la colegi sau mai arunci un ochi pe newsfeed-ul Facebook-ului nu e de ajuns sa numeri minutele petrecute facand respectiva activitate. Trebuie sa si aduni numarul respectiv cu 25 de minute.

Acesta reprezinta numarul de minute pierdute cu adevarat. Ai nevoie in medie cam de 25 de minute (23 minute si 15 secunde, ca sa fiu mai exacta) pentru a reveni la sarcina initiala dupa o intrerupere. La aceasta cifra a ajuns Gloria Mark, care studiaza la Universitatea din Carolina felul in care mediile digitale distrag atentia.

Ca sa nu mai pierzi timp stabileste-ti un interval orar in care sa-ti verifici conturile de Social Media

Si multiple studii confirma descoperirea ei. Distragerea atentiei nu mananca doar timpul in care iti muti concentrarea pe altceva, ea “deraiaza” si progresul mental cu aproape o jumatate de ora. Si asta presupunand ca nu apare alt factor disturbator in aceasta jumatate de ora.
Cu alte cuvinte, cele “doar 30 de secunde pentru a verifica Facebook-ul” nu inseamna doar 30 secunde pierdute, ci cam 25 minute si 30 secunde. Si toate aceste distrageri nu afecteaza doar productivitatea. Ele au si un impact emotional negativ. “Cercetarile noastre au aratat ca distragerea atentiei conduce la o productivitate mai mica, o stare mai proasta de spirit si mult mai mult stres la job,” a explicat Gloria Mark pentru businessinsider.com.

Citeste si: “Plan de cariera: cum sa fii mai eficienta la job zi de zi”!

Foto: Thinkstock