Cum raspunsi la intrebarea care sunt asteptarile tale salariale la interviu.

Cand aplici pentru un job sau ajungi la interviu primesti, aproape mereu, intrebarea: care sunt asteptarile tale salariale? Invata cum sa raspunzi corect.

Ai aplicat pentru jobul pe care ti-l doresti si, dupa o perioada de asteptare, esti invitata la un interviu. In timpul discutiei, povestesti despre experienta ta profesionala, spui de ce esti interesata de acest job si afli ce presupune locul de munca. Apoi apare intrebarea: Ce salariu vrei?

Aceasta intrebare poate fi inclusa chiar in cadrul unui mic interviu in scris pe care il trimiti odata cu CV-ul si scrisoarea de intentie.

Cum raspunzi la intrebarea “Care sunt asteptarile tale salariale?”

De obicei, nimeni nu vrea sa raspunda la aceasta intrebare, scrie Forbes.com. De ce? Pentru ca e o metoda rapida prin care angajatorii pot elimina candidatii cu asteptari salariale mari. De asemenea, angajatorii afla cu cat trebuie sa te plateasca daca te aleg pe tine pentru acel post.

E o intrebare capcana. Poti sa ceri prea mult si sa fii eliminata din motive financiare, poti sa ceri prea putin si risti ca managerul sa iti subevalueze munca si potentialul pe care l-ai aduce companiei.

Exista doua situatii in care te confrunti cu aceasta intrebare.

Cand aplici pentru un job

Aplicatiile pentru joburi sunt dificile pentru ca, daca trebuie sa raspunzi la cateva intrebari pe care sa le trimiti impreuna cu CV-ul nu poti evita intrebarea despre asteptarile salariale. Daca nu raspunzi, e posibil ca unii angajatori nici sa nu te ia in considerare.

Iata ce poti scrie:

Cand dai un raspuns, gandeste-te la cat de multi competitori ai pe piata. Daca piata e saturata de angajati cu abilitatile tale, nu poti cere prea mult.

Analizeaza salariul pe care il ai la jobul actual si modul in care cresc salariile in domeniul in care lucrezi. Daca schimbi domeniul, uita-te la cresterea salariala din domeniul pe care il vizezi. Apoi cere mai mult sau mai putin decat castigi in prezent, in functie de domeniul in care intri.

Daca vrei sa lucrezi pe o pozitie in acelasi domeniu ca pana acum si vrei sa schimbi locul de munca doar pentru a castiga mai mult, atunci cere cu 10-15% peste salariul actual.

In timpul interviului fata in fata

In timpul unui interviu fata in fata poti amana aceasta intrebare adresandu-i angajatorului intrebari despre ce presupune pozitia pe care o vizezi. Ar trebui sa afli pentru ce tinte ai fi responsabila, daca ar trebui sa faci ceva ce nu ai mai facut pana acum si nu s-a mai facut pana acum in companie, daca va trebui sa gestionezi un buget sau orice alta informatie e necesar sa stii inainte de angajare.

Daca cel in fata caruia sustii interviul insista sa afle o suma din partea ta, iata ce e bine sa faci:

Inainte sa te duci la interviu, fa-ti temele. Afla care sunt salariile din compania in care vrei sa intri. De asemenea, afla daca angajatorul ofera si alte beneficii pe langa salariu si care sunt acelea. Afla daca exista un sistem de bonusuri in firma.

Daca e mai avantajos pentru tine sa ai mai multe zile de concediu sau un program flexibil si compania poate oferi aceste beneficii, tine cont si de ele inainte sa avansezi o suma. Nu cere o suma fixa, ci un interval intre X si Y. Nu cere o suma de care sa nu fii multumita pentru ca angajatorul iti va oferi, cel mai probabil, o suma apropiata de cel mai mic nivel pe care il ceri.

Nu fi nici prea incapatanata, nici prea precauta in aceasta faza a interviului. Ai putea sa ii transmiti managerului, fara sa vrei, ca esti deranjata de intrebare. Fii increzatoare, dar flexibila pana cand obtii salariul pe care ti-l doresti.

Acum ca stii cum sa raspunzi la aceasta intrebare, afla si despre cele mai importante Greseli care te pot costa un job.

FOTO: istockphoto.com