Pages: 1 2

O tehnica simpla si extrem de creativa

Colajul inspirational nu este o tehnica noua, asa cum pare la prima vedere, in schimb este din ce in ce mai utilizat la toate nivelurile si in toate domeniile. De cand eram mici am invatat in gimnaziu sa facem colaje, desi la momentul respectiv nu le intelegeam rostul si pareau doar o joaca.

Astazi, in schimb, retelele media, revistele, blogurile si site-urile apeleaza la aceasta tehnica pentru a-si prezenta ideile, propunerile sau chiar articolele. Ceea ce poate nu stiati este faptul ca acest tip de colaj s-a mai dezvoltat in timp si a capatat mai multe valente. Chiar daca sunt asemanatoare datorita faptului ca reprezinta un mijloc folosit de oamenii creativi ca punct de referinta pentru munca lor, exista mai multe tipuri de colaje ce se deosebesc prin mesajul pe care il transmit. Iar partea cea mai frumoasa este ca si tu poti invata sa faci un colaj. Te va relaxa, iti va da posibilitatea sa-ti pui creativitatea in valoare si iti va oferi o perspectiva noua.

Exista trei tipuri de colaje pe care le poti aborda in functie de nevoile tale

1. Un mood board exprima o stare de spirit, un sentiment, o ambianta, un stil, un scenariu emotional sau un context. El ilustreaza nuante, teme sau chiar texturi, care au legatura intre ele doar pentru cel care le-a creat.

2. Spre deosebire de acesta, un colaj inspirational (inspiration board) este mai specific si mai vizual. Un inspiration board este de fapt un colaj de imagini, cuvinte si obiecte (materiale textile) pe care un designer, spre exemplu, le-a adunat si vrea sa le organizeze pentru a le avea la indemana, ca punct de referinta pentru o colectie la care lucreaza. Este o modalitate prin care-ti organizezi ideile si le ai in campul vizual in timp ce lucrezi, pentru a-ti definitiva conceptul.

3. De asemenea clasicele rezolutii de inceput de an pot fi inlocuite de un vision board, un colaj al viziunilor care sa te ajute sa-ti indrepti atentia pe intentiile si obiectivele pe care ti le fixezi pentru anul care tocmai a inceput. 

Colajul inspirational este o tehnica utilizata in mai multe domenii de activitate si iti poate fi folositoare si tie daca iti place sa te joci cu imaginile

In general, un colaj inspirational este folosit de arhitecti, stilisti, decoratori de interioare, hair stilisti, artisti, scriitori, organizatori de evenimente, graficieni, dar si de designerii de haine, masini sau bijuterii. Tot mai multe companii de publicitate, media sau design se folosesc de aceste tipuri de colaje pentru a prezenta vizual si celorlalti membri ai echipei o idee sau un concept. Pentru a realiza astfel de colaje ai 3 posibilitati.

1. Poti utiliza varianta traditionala si anume hartia. Iti alegi formatul de hartie in functie de dimensiunile pe care vrei sa le aiba colajul, de ideile si de mesajul pe care vrei sa-l transmiti. De asemenea, mai poti utiliza un panou din pluta sau polistiren expandat si te folosesti de piuneze colorate pentru a fixa imaginile ce vor alcatui colajul.

2. A doua metoda este mult mai usor de pus in practica. La ora actuala exista programe precum Picasa, Photoshop care iti ofera posibilitatea sa editezi pozele, folosindu-te de fonturi si fundaluri standardizate sau personalizate, iar colajul tau este la doar cateva click-uri distanta.

3. O alta varianta este reprezentata de nenumarate site-uri web care se axeaza in special pe astfel de colaje, printre acestea numarandu-se: Polyvore, Pinterest, Tumblr, Olioboard pentru design interior, Mosaic Maker, Moodstream, Musespeak, MoodShare sau Image Spark, care-ti ofera posibilitatea sa mentii activitatea ta privata sau sa o impartasesti cu cei din jurul tau.

Pages: 1 2