In viata apar tot felul de lucruri ce te impiedica sa evoluezi profesional, dar si personal. Principala problema e data de propriile perceptii. Iar unele conferinte TED pot sa te motiveze sa schimbi ce nu iti place.

Conferintele TED nu sunt populare pentru ca ne place sa ascultam straini vorbind ore intregi despre diferite subiecte alese la intamplare. Filmuletele TED sunt populare pentru ca iti dau impulsul sa iti schimbi perceptiile negative mai vechi in unele noi si utile.

Unele dintre regulile pe care ti le repeti mereu in minte te pot tine pe loc. Nu te lasa sa te dezvolti si te impiedica sa evoluezi personal si professional, scrie Wallstreetinsanity.com. Cum ar fi ”Odata ce o sa imi pot cumpara acea masina, voi fi fericita!” sau “Oamenii nu se distreaza la job!”. Aceste “reguli” sunt, de fapt, doar crezurile tale si pot fi o bariera in calea ta catre fericire.

Cum sa descoperi ce te impiedica sa evoluezi

1. Fericirea inseamna sa ii faci pe altii fericiti

TED-ul “How to know your life purpose in 5 minutes”, de Adam Leipzig, te ajuta sa afli ce te impiedica sa evoluezi. Adam Leipzig a constatat, la reuniunea cu fostii colegi de facultate, ca oamenii erau impartiti in doua grupuri: cei multumiti si siguri de vocatia pe care si-o descoperisera si cei nesatisfacuti si “pierduti”, in numar mult mai mare. Cei din primul grup pot raspunde cu usurinta unor intrebari la care ceilalti nu pot. Acestea sunt: Cine esti? Cu ce te ocupi? Ce faci pentru asta? De ce au nevoie si ce vor oamenii cu care interactionezi? Cum se pot schimba oamenii din jur ca o consecinta a ceea ce faci tu?

Odata ce raspunzi la aceste intrebari, poti constata fie ca esti fericita ca ti-ai ales o cariera care ti se potriveste, fie ca realizezi unde ar trebui sa fii si urmeaza sa gasesti o cale pentru a ajunge acolo. De asemenea, poti sa descoperi ca nu poti raspunde la aceste intrebari si acum scopul tau va fi sa gasesti raspunsurile.

2. Daca urmezi copilul din tine, vei ajunge sa ai o cariera care sa te satisfaca

“How to retire before your 20” este un TED facut de Kristin Hadeed, destinat oricui ezita in a-si porni propria afacere. Mesajul e simplu: urmeaza ceea ce iti spune copilul din tine. O simpla evaluare a copilariei iti poate limpezi gandurile. Curiozitatea si creativitatea nu sunt ceva rau, chiar daca uneori le descurajam la locul de munca. Daca vei incepe sa faci ceva care chiar te entuziasmeaza, poti sa iti dezvolti o cariera pe termen lung.

3. Ce credeai ca te face slaba te face, de fapt, puternica

“The power of vulnerability” e un TED al lui Brene Brown despre ce te impiedica sa evoluezi. Si porneste de la urmatoarea idee: De ce ne vedem ca fiind slabi cand suntem vulnerabili, dar pe altii ii credem puternici cand isi dau voie sa fie vulnerabili? Niciodata nu ii vei spune unui prieten ca e slab pentru ca iti impartaseste ceva personal. De fapt, e posibil chiar sa il apreciezi si sa il lauzi pentru asta. Dar cand e vorba despre tine, te blochezi. Te gandesti la eventualele critici si ignori complet varianta ca vei fi admirata pentru ceea ce faci. Daca nu te-ai mai bloca, ar fi o schimbare mare in bine si asta te-ar ajuta sa te dezvolti atat personal, cat si profesional.

4. Esti nefericita? Poate ca ai prea multe lucruri!

“A rich life with less stuff”, de The Minimalists, pune problema faptului ca, daca ai prea multe, poti fi nefericita. De exemplu, daca ai un job la care esti platita bine, dar pentru care trebuie sa depui foarte mult efort si care te face sa te simti mizerabil, nu e de bine! Multi oameni muncesc prea mult ca sa detina tot felul de lucruri si, in final, ajung sa se simta tristi, goi sau chiar disperati. Daca e si cazul tau, poate ar fi bine sa renunti la ceva.

5. De ce sa urmezi exemplul oamenilor plictisitori

“The habits of highly boring people”, de Chris Suave, vorbeste despre oamenii plictisitori de care, de obicei, radem. Nu ne place daca cineva mananca acelasi lucru la pranz, in fiecare zi, sau daca cineva isi scoate cainele la plimbare in fiecare dimineata la ora 8 fix, fara exceptie. Dar acest TED iti da motive pentru care e bine sa urmezi exemplul oamenilor plictisitori, pentru ca acestia au mai mari sanse sa aiba succes.

De ce te impiedica sa evoluezi lipsa rutinelor? Pentru ca, daca nu ai niste rutine de care sa te tii, nu iti vei putea indeplini sarcinile. Daca ai cateva rutine, nu te vei mai pierde in detalii si, astfel, vei avea timp sa fii mai creativa intr-un proiect care chiar conteaza. De ce sa iti pierzi spontaneitatea pe lucruri care nu conteaza prea mult? Intr-un fel, oamenii destepti sunt plictisitori pentru ca isi concentreaza creativitatea doar asupra lucrurilor care conteaza: cum ar fi cariera si relatiile personale.

FOTO: Guliver

Citeste si: Primul meu discurs TEDx – suflet dezbracat.