iti afecteaza sansele de angajare

Persoanele de la resurse umane iti analizeaza cu atentie CV-ul pentru a determina daca esti calificata pentru job si te cheama la interviu daca te considera potrivita.

Stiind asta multi oameni iau procesul foarte in serios. Cauta sa ajunga mereu la timp, sunt imbracati impecabil si incearca sa raspunda sclipitor la fiecare intrebare.

Dar se pare ca uneori, indiferent de cat de bine pregatiti ar fi – exista tot felul de amanunte, uneori imposibil de controlat, care pot influenta felul in care sunt perceputi si le pot afecta sansele de angajare. Pe businessinsider.com am gasit un articol interesant fix pe aceasta tema!

Momentul interviului de angajare

Se pare ca marti la ora 10:30 este cel mai bun moment in care sa-ti programezi un interviu, sustine Glassdoor. Oamenii sunt mai productivi martea si nu se vor simti grabiti de alte treburi in timpul discutiei cu tine. Este suficient de tarziu astfel incat cel cu care vei avea interviul si-a baut deja cafeaua, si-a verificat mailul si s-a pregatit pentru sosirea ta. Nu ai vrea sa fii ultimul om cu care un intervievator se intalneste la finalul programului sau pentru ca atentia lui nu se va concentra in totalitate pe tine. El s-ar putea gandi la prioritatile pe care le are dupa munca, isi va face mental planurile pentru o cina in familie, ajutarea copiilor la teme etc. Evita si sa fii programat inainte sau dupa pranz pentru ca interviul ar putea sa decurga pe repede-inainte sau sa astepti foarte mult inainte de a fi primita.

Si vremea iti afecteaza sansele de angajare

Cercetatorii de la Universitatea din Toronto Donald Redelmeier si Simon D. Baxter au descoperit diferente intre cei care aplica la un job intr-o zi ploioasa si cei care aplica la un job intr-o zi insorita. Ei au spus ca persoanele din prima categorie au un scor cu cel putin 1% mai mic decat cei din a doua categorie, iar aceasta constatare se aplica indiferent de varsta (si experienta) celui care-si doreste jobul. Studiul a fost facut pe 3000 de oameni de-a lungul a sase ani.

Cat de devreme ajungi la interviu

Crezi ca vei da bine in ochii viitorilor sefi daca ajungi foarte devreme, insa de fapt lucrurile s-ar putea sa stea fix invers. Daca ajungi prea devreme s-ar putea ca asta sa-ti afecteze sansele de angajare. Bineinteles, e o idee minunata sa ajungi cu cateva minute inainte de ora stabilita si cu siguranta nu e recomandat sa intarzii, dar nu e ok sa ajungi cu 30 de minute mai repede. Sustine Lynn Taylor, autorul bestsellerului “Tame Your Terrible Office Tyrant: How to Manage Childish Boss Behavior and Thrive in Your Job”. Vei parea speriat, extrem de nerabdator si vei pune o presiune inutila asupra celui care-ti ia interviul. Daca mai ai ceva timp de pierdut iti poti aduna gandurile in masina sau poti face o plimbare scurta ca sa scapi de tensiune.

Ce faci cat timp astepti in lobby

Stim ca esti tentata sa bei cafea, sa rontai (poate) ceva sau sa vorbesti la telefon, dar vrei sa fie asta prima impresie pe care i-o lasi angajatorului tau sau receptionistei? Nu stii cand va sosi intervievatorul asa ca ar fi bine sa-ti pastrezi o mana libera ca sa-l poti saluta fara o pauza dubioasa in care-ti abandonezi undeva obiectele personale. Este important sa pari organizata si atenta asa ca ai putea sa faci de exemplu conversatie cu receptionista (daca este disponibila), sa-ti citesti punctele pe care ti le-ai notat in agenda pentru interviu sau sa rasfoiesti materialele de prezentare ale firmei.

Citeste si: “Interviu de angajare: greseli care te pot costa un job”!

Foto: iStockphoto