Cele mai bune state europene pentru angajati.

Cele mai bune state europene pentru angajati nu inseamna neaparat tarile in care poti castiga cel mai bine. Daca vrei sa pleci pentru mai mult timp, conteaza si zilele de concediu si alte beneficii.

Cand vrei sa te muti in alta tara, primul lucru la care te gandesti este cat de bine poti sa castigi acolo. Daca vei reusi sa iti platesti chiria cu banii din salariu, daca o sa poti sa ai un trai decent si, eventual, daca ai reusi sa pui niste bani deoparte.

Dar, per total, cand vrei sa stii care sunt cele mai bune state europene pentru angajati, vrei sa stii ce statul social iti poate oferi tara respectiva.

Cele mai bune state europene pentru angajati. Capitolul SALARIU

Linkedin.com a facut, in vara anului trecut, un Top 10 cu tarile care ofera cele mai mari salarii din lume. Pe langa Statele Unite (locul intai), Australia (locul al cincilea), Canada (locul al saptelea) si Coreea de Sud (locul al noualea), se afla si state europene.

In Top 10 state care ofera cele mai mari salarii, pe locul al doilea se afla Irlanda. In aceasta tara, cel mai bine se castiga in industria tehnologiei. Venitul anual mediu in Irlanda este de 34.500 de euro pe an. Desi suma este mai mica decat in Luxemburg – care e pe locul al treilea – taxele si impozitele pe venit din Irlanda sunt mult mai mici, de numai 18,9%, adica cele mai mici din Europa. In Luxemburg salariul mediu anual este de 36.000 de euro, dar taxele sunt de 28%.

Pe locul al patrulea se afla Elvetia, unde salariu mediu anual este de 34.000 de euro pe an, iar taxele sunt de 30%. Iar acest 30% scade considerabil salariul net.

Locul al saselea este ocupat de Marea Britanie. Venitul anual din Marea Britanie este de 30.500 de euro pe an, iar taxele sunt de aproximativ 25%. Norvegia se afla pe locul al optulea dintre cele mai bune state europene pentru angajati, la capitolul salarii. Norvegia ofera locuitorilor ei acces la servicii medicale si de educatie de mare calitate, dar acest lucru vine cu un pret: 30% din salariu, pentru ca acestea sunt taxele. Daca scazi acest 30% din salariul mediu de 29.800 de euro, suma nu e chiar foarte mare. Pe de alta parte, in Norvegia, norma de munca pe saptamana este de 30 de ore. E un mare avantaj!

Locul al zecelea din clasament este ocupat de Olanda. Salariul mediu anual era, in vara lui 2015, de 31.000 de euro. Taxele sunt mari in Olanda, de 38%, dar se munceste, in medie, 35 de ore pe saptamana.

Totusi, tine cont de faptul ca acesta este salariul mediu anual la nivelul intregii tari! Asta inseamna toate paturile sociale. Multi romani pleaca in aceste tari pe pozitii profesionale foarte bune.

Cele mai bune state europene pentru angajati. Capitolul ALTE BENEFICII

Salariul nu este insa singurul avantaj cand vine vorba de beneficii ale angajatilor. Glassdoor.com a publicat luna trecuta un studiu care arata care sunt cele mai bune state europene pentru angajati, luand in considerare alte criterii, in afara de salariu.

Cand vrei sa afli care sunt cele mai bune state europene pentru angajati iei in considerare si numarul de zile de concediu si de concediu medical pe care le poti lua, de exemplu. Concluzia este ca beneficiile de sanatate sau alte beneficii oferite la locul de munca sunt mai mari in Danemarca, Franta si Spania. De exemplu, in Danemarca, daca ramai fara loc de munca, vei putea lua 90% din venitul anterior timp de 104 saptamani. Comparativ, Statele Unite ofera un ajutor de 40-50% din salariu, timp de doua pana la sase saptamani, in functie de stat.

Concediul medical platit e cel mai generos in Olanda, unde poti lipsi 104 saptamani, timp in care poti primi 70% din salariu in fiecare luna. Cel mai avantajos concediu de maternitate este in Marea Britanie, unde poti sa iti iei 52 de saptamani. In Irlanda, poti sa stai in concediu de maternitate 42 de saptamani. Cat despre venitul luat in perioada de concediu de maternitate, in Austria, Danemarca, Franta, Germania, Olanda si Spania, proaspetele mame iau 100% din venitul inregistrat anterior. In Marea Britanie, 39 din cele 52 de saptamani de concediu de maternitate sunt platite cu 90% din salariu, iar restul, cu 140 de lire pe saptamana.

Concediul de odihna in Suedia, Franta si Danemarca este de 25 de zile pe an. Dar Spania are 14 sarbatori nationale, care sunt libere pentru cei stabiliti in aceasta tara. Marea Britanie si Olanda au numai opt zile nationale in care se da liber de la job.

Acum ca stii care e nivelul salriilor in alte tari europene, afla si Cum sa raspunzi la interviu la intrebarea despre salariu.

Foto: Guliver

Daca ti s-a parut interesant acest articol, da like paginii noastre de Facebook si o sa gasesti acolo si alte articole asemanatoare!