Cele mai grave relatii toxice la job.

Exista relatii toxice la job! Ele nu se petrec doar in viata ta privata. Dar, daca nu constintizezi care e problema, nu le poti schimba. Totul depinde de capacitatea ta de a identifica elementul toxic si de a te raporta diferit la el!

Multi oameni experimenteaza, la job sau in viata privata, o relatie toxica. Daca ti s-a intamplat si tie, inseamna ca stii ca astfel de relatii cu oameni toxici te storc de energie, nu iti dau sansa sa fii fericita si, in plus, te fac sa nu mai fii productiva.

Un studiu recent de la Universitatea din Georgetown arata ca 98% dintre oameni au relatii toxice la job, noteaza Huffingtonpost.com. Acest lucru scade productivitatea si duce la aparitia unui stres emotional urias. Lucrurile sunt si mai rele cand ai un sef toxic. Si, daca nu il poti schimba pe el, poti schimba felul in care te raportezi la relatia cu el.

Ca sa neutralizezi unele relatii toxice la job, e bine sa intelegi mai intai ce le face sa fie atat de nocive. Acest lucru te va ajuta sa iti construiesti strategii pentru a contracara astfel de situatii pe viitor.

6 tipuri de relatii toxice la job. Cum sa le eviti

1 Relatiile pasiv-agresive

Relatiile pasiv-agresive la locul de munca sunt de multe feluri. De la managerul care se comporta urat cu tine, la colegul care iti da emailuri in care il pune, la CC, si pe seful cel mare. Cand ai o relatie pasiv-agresiva cu cineva, e foarte greu sa primesti feedback, iar asta te poate demotiva la job. Pentru a progresa la serviciu, ai nevoie de opinii sincere din partea colegilor si sefilor, nu de sicane gratuite.

Daca ai de-a face cu o persoana pasiv-agresiva la job, trebuie sa preiei tu fraiele comunicarii. De obicei, persoanele care se comporta asa incearca sa evite confruntarile directe. In multe cazuri, acesti oameni sunt sensibili si evita conflictele, asa ca, daca vrei sa aveti o relatie buna, incearca sa il abordezi cat mai constructiv.

2 Relatiile lipsite de iertare si incredere

E imposibil sa nu gresesti la job. Dar unii raman fixati pe greselile altora si le poarta pica sau, in orice caz, nu au incredere in cei care au gresit fie si o singura data. Ca si cand ei nu ar face niciodata greseli. Daca se intampla sa ai un astfel de sef, nu va uita ca ai gresit fie si o singura data si va evita sa iti incredinteze sarcini importante. Intr-o astfel de situatie, nu poti promova.

Ca sa ii recastigi increderea, e nevoie sa “platesti” cu un plus de atentie la detalii si sa nu te intimideze faptul ca iti va cauta mereu greselile cu lupa. Ai nevoie de multa rabdare.

3 Relatiile unidirectionale

Chiar si la locul de munca, relatiile trebuie sa aduca beneficii de ambele parti. Si subalternului, si sefului. Cand unul singur vrea sa aiba avantaje, fara sa ofere, relatia devine toxica. Poate fi vorba de un manager care vrea sa isi invete subalternul tot felul de lucruri, dar devine obsedat de detalii si control sau poate fi vorba despre un coleg/subaltern care vrea sa faca toate lucrurile, desi nu ii ceri asta.

Cel mai bine e sa nu oferi in mod exagerat. Fa doar ce ti se cere.

4 Relatiile idealiste

Tot relatii toxice la job sunt si cele idealiste, in care ii idolatrizezi pe altii. Daca ai un coleg pe care il admiri foarte mult, relatia poate deveni toxica pentru ca dispar barierele care sunt, totusi, necesare intr-o relatie de serviciu. De exemplu, s-ar putea sa nu sanctionezi o greseala, desi ar trebui.

Pierderea barierelor nu iti aduce beneficii la serviciu. Oricat de apropiata ai fi de cineva de la job, trebuie sa ramai obiectiva. Daca, dimpotriva, tu esti cea idolatrizata, spune-le celorlalti sa te tratezi la fel ca pe ceilalti colegi.

5 Relatiile punitive

Relatiile punitive sunt cele in care o persoana o pedepseste pe alta pentru un comportament care nu-i indeplineste asteptarile. Problema, aici, este ca oamenii care au instinctul de a pedepsi o fac fara o comunicare adecvata, nu ofera feedback si nu sunt intelegatori. Aceste relatii duc la conflicte si resentimente.

Ca sa supravietuiesti intr-o astfel de relatie la birou, trebuie sa iti alegi “bataliile” cu intelepciune. Vocea ta nu se va face auzita daca intri cu capul inainte in orice conflict. Vei fi luata ca fiind hipersensibila si atat!

6 Relatiile construite pe baza unor minciuni

Oamenii care au tendinta de a minti sunt atat de preocupati sa se puna intr-o lumina buna, incat nu mai stiu nici ei ce e adevar si ce e fictiune. Treptat, minciunile se aduna si formeaza baza relatiei. Si, deja stii, cei care nu sunt sinceri nu merita increderea ta. Cum sa te bazezi pe astfel de oameni? Daca elimini increderea din orice relatie, realizezi ca, de fapt, acea relatie nu exista.

Oricare ar fi relatiile toxice cu care te confrunti, cel mai bine e sa poti sa iti gestionezi emotiile si sa ramai calma.

FOTO: Guliver

Citeste si: Relatia toxica. 14 semne ca esti intr-una si ca trebuie sa ii pui punct.