Invata cum poti comunica mai eficient la job.

Atitudinea, limbajul si comportamentul sunt importante intr-o companie. Afla cum poti comunica mai eficient la job ca sa iti faci viata mai usoara.

Oricine lucreaza intr-o companie alaturi de mai multi oameni trebuie sa dezvolte abilitati de comunicare. Mai ales liderii. Daca ai o functie de conducere sau daca aspiri la una sau chiar si daca vrei sa te intelegi mai bine cu colegii, o buna comunicare este cheia succesului!

Un sef bun care e organizat si stie ce sa le ceara subalternilor are nevoie sa comunice eficient cu toti cei cu care intra in contact, scrie Connectionculture.com. O comunicare defectuoasa ii impiedica pe multi manageri sa devina cu adevarat lideri pe care ceilalti sa ii urmeze fara sa aiba indoieli. Iatas cateva sfaturi ca sa comunici mai bine la job! Nu trebuie sa ai neaparat o functie de conducere ca sa le poti pune in aplicare!

Comunica mai eficient la job urmand aceste sfaturi:

1. Recunoaste nevoile de comunicare diferite

Oamenii sunt diferiti cand vine vorba de nevoia de comunicare sau lipsa acesteia. Unii comunica mai usor, altora le este mai greu. Cunoaste-i pe cei cu care intri in contact la serviciu si adapteaza-ti comportamentul in functie de nevoile fiecaruia pentru a comunica mai eficient cu ei, individual.

2. Invata sa empatizezi

Empatia are o putere uriasa de a conecta oamenii. Cand simtim emotiile altor oameni avem sentimentul ca realizam o conexiune adevarata cu ei. Atunci cand simti emotiile pozitive ale celuilalt, i le dezvolti si lui. Cand empatizezi in legatura cu problemele lor, le diminuezi.

3. Subliniaza lucrurile pozitive

Oamenii au nevoie sa se afirme si vor ca meritele lor sa fie recunoscute. Asa ca gaseste moduri prin care sa iti feliciti colegii. Daca ai o functie de conducere, o poti face dandu-i celui care a avut rezultate excelente sarcini mai importante. Ii arati astfel ca ai incredere in el. Nu te feri nici de laudele exprimate verbal. Spune-le ca apreciezi munca lor si ca iti sunt de un real ajutor. Nu vorbi la modul general, ci spune-i fiecaruia in parte, cand este cazul, pe situatii concrete.

4. Controleaza-ti tonul vocii

Daca tonul vocii tale nu este potrivit, oamenii vor reactiona inainte sa asculte mesajul pe care vrei sa il transmiti. Se pot pune intr-o pozitie defensiva daca se simt amenintati si nici nu vor mai asculta ce le spui.

5. Negociaza avand in minte ideea sa rezolvi o problema, nu sa castigi o lupta

Poti comunica mai eficient la locul de munca daca mentalitatea ta se bazeaza pe ideea ca rolul tau este sa rezolvi o anumita situatie sau problema. Daca te gandesti la colegii cu care negociezi ca la niste competitori, o sa rupi legatura cu ei si o sa ii faci sa nu mai aiba incredere in tine. Negocierile cer rabdare si perseverenta. E nevoie sa intelegi care sunt obiectivele celoralti, perceptiile lor si sensibilitatile cu care se confrunta.

6. Cere-ti scuze atunci cand gresesti

Cu totii gresim, dar nu oricine e capabil sa isi ceara scuze. Daca iti ceri iertare faci un pas important pentru a reconstrui o relatie destabilizata de un conflict.

7. Fii prezenta in conversatii!

Atentia este ca o gura de oxigen in orice relatie. Si in relatiile de serviciu. Cand ai o discutie informala cu subalternii sau esti intr-o sedinta, fii atenta la ei! Pune-le intrebari si cere-le parerea. Asculta-i cu atentie, observand inclusiv gesturile si mimica. Nu intrerupe comunicarea uitandu-te la telefon sau prin incapere.

Exista studii care arata ca o buna comunicare ne face mai productivi la job, mai sanatosi si mai fericiti.

Acum ca stii cum sa te comporti ca sa comunici mai eficient cu colegii, afla si Cum te ajuta muzica sa-ti cresti productivitatea la job.

FOTO: istockphoto.com