Cum sa te faci indispensabila la birou. 7 strategii de cariera.

Cum sa te faci indispensabila la birou, daca nu ai o strategie si niste obiective? In schimb, daca te evaluezi corect si te pregatesti pentru diferite situatii, poti face in asa fel incat toata lumea sa te aprecieze si, in special, seful!

Teoretic, la orice loc de munca exista un astfel de om: angajatul pe care toata lumea il cauta, care pare sa stie totul si pe toata lumea. Afacerea parca nu ar mai functiona fara el. Nimeni nu vrea sa se gandeasca ce s-ar intampla daca ar pleca. Cand colegii sau sefii au mare nevoie de tine la job, ai parte de unele avantaje, cum ar fi stabilitatea la locul de munca. Insa nimeni nu ajunge in aceasta pozitie favorabila fara efort. Daca vrei sa stii cum sa te faci indispensabila la birou, citeste sfaturile celor de la Themuse.com.

Cum sa te faci indispensabila la birou

1. Construieste-ti o tactica

Incearca sa iti construiesti o tactica, sa fii o colega buna, sa comunici bine cu ceilalti, sa muncesti mult, sa fii disciplinata, sa capeti aptitudini de multitasking. Competitia si gandul ca poti sa ai performante te pot ajuta enorm!

2. Analizeaza-te constant

Poate ca primesti feedback de la seful tau, dar, ca sa stii cum sa te faci indispensabila la birou, e bine sa iti faci propria analiza, ca sa te asiguri ca esti in concordanta cu propriile obiective si asteptari profesionale. Urmareste-ti realizarile, proiectele si toate reactiile pe care le primesti in legatura cu munca ta. Verifica-ti periodic standardele si seteaza-ti, daca e nevoie, noi obiective in cariera. Daca stii la ce nivel te afli, vei sti si sa argumentezi nevoia unei mariri de salariu.

3. Ridica stacheta

Atunci cand iti setezi noi obiective, uita-te la cifrele care conteaza in afacere si include-le in planul tau. Cand cineva pune, intr-o sedinta, problema cresterii vanzarilor sau a scaderii costurilor, e bine sa ai niste raspunsuri pozitive la indemana. Orice companie apreciaza angajatii care incearca sa gaseasca solutii pentru cresterea productivitatii.

4. Verifica daca valorile tale coincid cu ale companiei

Daca vrei sa stii cum sa te faci indispensabila la birou trebuie, mai intai, sa iti dai seama daca valorile tale profesionale au legatura cu cele ale companiei in care lucrezi. Uita-te la obiectivele companiei pentru 2018 si la abilitatile tale si vezi in ce masura sunt similare.

5. Vorbeste!

Faptul ca te feresti sa recunosti ca nu stii un lucru poate sta in calea performantelor tale. E important sa inveti sa comunici cu seful tau si cu ceilalti membri ai echipei, inclusiv sa pui intrebari ca sa te asiguri ca ai inteles cerintele. Dincolo de asta, trebuie sa stii sa ceri ocazii pentru a invata mai mult si a fi mai buna. Spune-i sefului tau ca vrei sa inveti, cere colaborari cu alte echipe si exprima-ti ideile!

6. Comporta-te ca si cum locul tau este acolo

Asuma-ti meritele pentru munca pe care o faci. Daca porti o discutie despre faptul ca ai invatat lucruri noi, asuma-ti meritele si trateaza-ti efortul cu respect. Comporta-te ca si cum meriti sa fii acolo, meriti sa fii promovata si sa ti se mareasca salariul!

7. Pune-ti seful intr-o lumina pozitiva

Una dintre metodele prin care poti deveni indispensabila pentru seful tau este sa il ajuti sa exceleze. Oamenii ii apreciaza pe cei care ii ajuta sa isi faca munca mai bine. Incearca sa te pui in locul lui si sa te gandesti de ce are nevoie. Intreaba-l cu ce poti sa il ajuti ca sa isi atinga obiectivele. Odata ce stii pe ce sa te concentrezi, e mai usor sa te faci utila si sa devii indispensabila.

FOTO: Guliver

Citeste si: Cele mai grave relatii toxice la job. Cum scapi din cercul vicios.