Cum sa-ti gestionezi timpul cand ai multe de facut la job.

Cum sa-ti gestionezi timpul la job, cand procrastinarea este una dintre placerile tale? O poti face daca esti putin mai organizata si daca iti place ceea ce faci la locul de munca!

Managementul timpului e una dintre abilitatile pe care nu le poti invata in scoala. Trebuie sa afli de una singura cum sa-ti gestionezi timpul. Nu conteaza cat de talentata sau de inteligenta esti, daca te lasi condusa de procrastinare si nu reusesti sa faci nimic din ce ti-ai propus.

Felul in care iti limitezi concentrarea si energia e o problema importanta la locul de munca. Blog.penelopetrunk.com are cateva sfaturi care te pot ajuta cum sa-ti gestionezi timpul ca sa faci fata tuturor sarcinilor.

Cum sa-ti gestionezi timpul la job in 10 pasi

1. Nu lasa emailuri in casuta postala

Una dintre cele mai importante abilitati profesionale in ziua de azi este cea de a procesa rapid si de sintetiza informatiile, ca sa le transformi in actiuni. Asa ca organizeaza-ti emailul in foldere. Daca primesti un mesaj pe care trebuie sa-l analizezi mai mult, muta-l in lista cu lucruri de facut. Daca e despre o intalnire, muta-l in calendar. Daca e un document de referinta, imprima-l.

2. Recunoaste ca multitasking-ul e rau

Multitasking-ul scade productivitatea, orice ar fi! Persoanele mai tinere, de 20 de ani, nu sunt coplesite de multitasking, dar tot le scade productivitatea. Asa ca incearca sa faci lucrurile rand pe rand.

3. Incepe cu lucrul cel mai important

Incepe-ti fiecare dimineata la job cu cel mai important lucru pe care il ai de facut in ziua respectiva. Aloca-i o ora, chiar inainte de a-ti citi emailurile! Chiar daca nu termini intr-o ora, tot e bine sa incepi, pentru ca apoi iti va fi mai usor sa revii la acea sarcina si sa o termini.

4. Verifica-ti emailul dupa un program

Daca nu stii cum sa-ti gestionezi timpul, un program poate fi binevenit. Chiar si cand e vorba de simpla verificare a casutei postale electronice. Nu e eficient sa citesti si sa raspunzi la fiecare email imediat ce il primesti. Raspunde la emailuri doar de cateva ori pe zi pentru ca, de obicei, cei care iti scriu nu vor raspunsuri imediate, ci predictibile.

5. Ordoneaza adresele site-urilor pe care intri des

Foloseste serviciul de bookmark ca sa iti organizezi adresele site-urilor pe care intri cel mai des. Vei salva timp!

6. Da-ti seama cand lucrezi mai bine

Unii oameni sunt mai productivi dimineata, altii – seara. Ca sa stii cum sa-ti gestionezi timpul mai bine, afla care e ritmul tau de munca si cand esti mai eficienta. Pastreaza perioada cea mai buna pentru a rezolva sarcinile cele mai importante.

7. Atentie la cautarile pe Google

Ori de cate ori ai nevoie de o informatie noua, o cauti pe Google. Poti limita cautarile la trei pana obtii rezultatul dorit? Nu scutesti mai mult de 10 secunde, dar, adunate, inseamna timp.

8. Fa sa-ti fie usor sa incepi

De obicei, nu avem probleme cu a termina un proiect, ci cu a-l incepe. O solutie ar putea fi sa “spargi” un proiect mai mare in bucati mai mici, ca sa iti fie mai usor sa te apuci de el.

9. Organizeaza-ti lista cu lucruri de facut in fiecare zi

Daca nu stii ce ai de facut, cum ai putea sa stii cum sa te organizezi mai bine? Fie ca iti faci o lista de mana, fie ca folosesti o aplicatie, corecteaza-ti in fiecare zi lista cu lucruri pe care le mai ai de facut.

10. Indrazneste sa fii inceata!

Un bun manager al timpului raspunde la unele lucruri mai incet decat un prost manager al timpului. De exemplu, o persoana care se concentreaza asupra unei sarcini importante nu va raspunde foarte prompt la email in timp ce lucreaza la sarcina respective.

Un factor esential in gestionarea timpului la locul de munca este tipul de job pe care il ai. Pentru ca, daca nu este un gen de munca potrivit pentru tine, ti se va parea extrem de obositor si vei intarzia toate sarcinile. Daca iti place ceea ce faci, esti mai eficienta.

FOTO: Guliver

Citeste si: Cum sa ai o zi pozitiva la serviciu. Rezolutii pentru anul 2017!