cum faci fata unui sef dificil

Nu esti singura din lumea asta care are un sef dificil. Stiai ca peste 65 de milioane de americani s-au plans din cauza comportamentului unui superior la birou? Vestea proasta e ca trebuie sa mergi in fiecare zi la job si sa supravietuiesti si asa. Dar exista cateva tactici deconspirate de huffingtonpost.com prin care poti face fata!

Incearca sa-ti controlezi frustrarile

In orice situatie dificila de la munca (de fapt, in orice situatie dificila) este important sa-ti controlezi frustrarile. Nu exista nicio exceptie de la aceasta regula – mai ales daca vrei sa-ti pastrezi pe termen scurt jobul respectiv. Asa ca ar trebui sa faci diverse exercitii de meditatie si de respiratie sau pur si simplu sa te plimbi putin ca sa tii lucrurile sub control. “Tinzi sa iei criticile ca pe un atac personal? Seful tau iti aminteste de o alta persoana care nu te-a tratat corect? Raspunzandu-ti la astfel de intrebari iti vei intelege mai bine reactiile emotionale si-ti vei recastiga controlul asupra lor.”

Cauta ajutor intr-o maniera profesionista

E usor sa fugi la HR cu problemele tale – dar pregateste-te. Pentru ca din acel moment vei fi perceputa drept angajata care se plange din nimic. O intalnire fata-n fata cu seful tau s-ar putea sa fie mai productiva daca reusesti sa-ti domolesti emotiile (cateva exercitii de meditatie s-ar putea sa te ajute aici). In loc sa-l pui la zid si sa incerci sa-l confrunti mai bine discuti cu el ingrijorarile tale. “Daca actionezi defensiv nu faci altceva decat sa dai apa la moara comportamentului lor si sa perpetuezi aceasta atitudine. Tocmai de aceea trebuie sa abordezi totul cat mai profesionist. Incearca sa rezolvi problema gandindu-te ce te deranjeaza de fapt si cum poti face lucrurile sa functioneze.” explica Elena Konstant, specialist pe probleme care tin de cariera.

Documenteaza-te, documenteaza-te, documenteaza-te

Daca planuiesti sa te intalnesti cu seful tau cel mai bine ar fi sa documentezi intregul incident care te-a deranjat pentru a avea toate datele problemei. “Ia in calcul toate sarcinile pe care le-ai avut, toate reusitele si schimburile conversationale dintre voi”, sugereaza Konstant. Un astfel de document poate fi exact dovada de care au nevoie superiorii tai pentru a te ajuta. Ideal ar fi chiar sa demonstrezi cum comportamentul sefului tau dauneaza intregii companii. “Daca poti arata ca asta a condus la pierderea unui client sau la o scadere mare a productivitatii, atunci ai si un motiv pentru a solicita schimbarea lui.”

Citeste si: “Salveaza-ti cariera: invata sa combati blocajele creative”!

Foto: iStockphoto