Esti prost platita la job – cum iti dai seama ca meriti marire de salariu?

Esti prost platita la job? Simti ca muncesti prea mult, iar rasplata financiara nu este pe masura? Iti doresti o marire de salariu sau o promovare la locul de munca? Afla daca esti prost platita la job cu sfaturile de pe Refinery29

Esti femeie? Sansele sunt sa fii platita sub merit. Nu e vreun discurs feminist. Ci pur si simplu astfel stau lucrurile! Exista o diferenta mare intre castigurile unui barbat si salariul unei femei pe acelasi job description.

Desigur, ideal ar fi ca barbatii si femeile sa fie platite la fel pe aceeasi functie, insa…! Insa, hai sa gasim noi solutia sau rezolvarea! Azi, te ajutam sa descoperi daca esti prost platita la job!

  • Compara-ti salariul!

Vorbeste cu prietenii si afla ce salariu au ei. Mai ales daca sunteti camd e aceeasi varsta si aveti aceleasi job-uri sau functii. Asa iti poti da seama daca esti prost platita la job!

  • Cauta ofertele de job pe pozitia ta si vezi ce salariu au

Nu trebuie sa cauti un job nou ca sa vezi ce mai e pe piata. Poti descoperi astfel care sunt plafoanele salariale pentru jobul tau. Asa iti dai seama daca la functia si la experienta ta esti prost platita la job sau dimpotriva apreciata pentru ceea ce faci.

  • Intra in contact cu cei de la resurse umane

Intra in contact cu oamenii din culisele angajatorilor. Cu cei de la HR! Ei situ foarte bine salariile din domeniul tau si te-ar putea ajuta cu informatii. Nu uita sa mergi la evenimente de networking, unde poti intretine relatiile cu ei. Si updateaza-ti CV-ul pe platforme si profiul de LinkedIn.

Poti avea chiar surpriza ca recruiterii sa caute un om exact ca tine! Astfel poti negocia de la inceput termenii noului job.

  • Lucrezi de doi ani in aceeasi companie, dar nu ai avut nicio marire salariala? Atunci sigur esti prost platita la job!

Daca esti deja anagajata in acelsi loc de doi ani si nu ai primit nicio marire de salariu, esti prost platita la job! E clar ca nu esti apreciata in cariera ta. Asa ca fii atenta cand te anagajezi cum negociezi maririle de salariu, in timp.

Aminteste-ti ca e mai scump pentru compania pentru care lucrezi sa angajeze si sa trimita oameni noi la cursuri, decat sa te tina pe tine motivata cu salariul pe care il meriti!

  • Ai prea multe lucruri de facut

Nu este deloc drept sa faci lucruri ce se afla in afara fisei tale de post. Si totusi o faci. Se intampla foarte des in toate mediile de lucru. Ce e de facut cand realizezi ca esti prost platita la job in comparatie cu ceea ce faci pentru companie:

  • Fa o lista cu ce activitati performezi acum.
  • Compara cu task-urile pentru care ai fost anagajata

Desi simti ca trebuie sa continui sa lucrezi in exces fata de retributie, desi pare ca esti un om de echipa, tu vei avea de suferit pe termen lung. Poti aplica strategia de a delega daca nu exista o marire de salariu la orizont.

  • Compara-ti stilul de viata cu cel al prietenilor

Colegii tai par a avea un buget de cheltuiala mai mare? E un semn ca esti prost platita la job. Interseaza-te totusi de situatie fiecaruia inainte de a face comparatii si calcule si a te frustra. E destul de usor sa ajungi sa ii urasti pe cei de langa tine, dar despre asta e vorba?

  • Te-ai blazat? Sigur esti prost platita la job!

Conteaza factorii externi, desigur. Dar conteaza si cum te simti tu pe dinauntru. Simti ca te-ai blazat? Simti ca nu mai esti determinata sa duci task-urile la bun sfarsit? Nu mai gasesti placere la locul de munca?

Atunci cand intri in faza aceasta de “multumire cu ce ai” te apropii de inactivitate. Pasivitatea de acets gen poate “migra” si in alte arii din viata ta si te impiedica sa cauti oportunitati mai bune.

Pasivitatea te poate tine intr-o relatie de cuplu nefericita. Te poate opri sa cauti dezvoltarea personala. Reflecteaza la asta si cauta solutia mai buna pentru tine!

Citeste si: Negocierea salariului. Ce greseli majore fac femeile

Foto: Gulliver