Lider adevarat

Un lider adevarat trebuie sa fie un exemplu pentru angajatii sai. Acesta trebuie sa aiba un comportament demn de un post de conducere, trebuie sa gaseasca rezolvari la orice probleme apar in companie si in acelasi timp sa fie atent la ceea ce ii comunica angajatii sai. 

Sunt cateva expresii pe care un lider adevarat nu le-ar spune (aproape) niciodata, spun cei de la themuse.com, asa ca, daca le auzi, iti vei da seama cu ce fel de persoana ai de-a face.

Expresii pe care un lider adevarat nu le-ar spune (aproape) niciodata

1. “Nu mai avem nicio sansa!”

Daca ai vazut celebrul film “Aliens”, stii ca in momentul in care un lider se pierde cu firea situatia nu se mai poate redresa. Sansele de succes sunt destul de mici in momentul in care un lider incepe sa isi faca tot felul de griji sau sustine ca nu mai exista nicio sansa ca totul sa se rezolve.

2. “Ma descurc singur!”

Un lider adevarat nu va refuza niciodata ajutorul echipei. Poate ca, pe termen scurt, aceasta ar putea fi o solutie destul de eficienta, dar, pe termen lung, acel lider nu va face altceva decat sa rateze oportunitati sau sa se piarda in munca pe care ar putea sa o faca alte persoane pentru el.

3. “Voi amana pentru mai tarziu!”

Se intampla ca unele decizii sa nu fie mereu cele mai bune. Partea cea mai complicata apare atunci cand un lider isi exprima dorinta de a1 amana unele decizii pentru mai tarziu. Lucrurile importante nu trebuie amanate.

4. “Acesta este ultimul avertisment pe care il primesti!”

Un lider adevarat stie ca aceasta nu este o solutie, mai ales daca are de-a face cu angajati care obisnuiesc sa greseasca din cand in cand. Un ultimatum nu va face altceva decat sa il puna pe subaltern in garda, iar sansele ca acesta sa lucreze la capacitate maxima vor fi mai mici, potrivit studiilor.

5. “Majoritatea decide!”

O alta greseala pe care o poate face un lider este aceea de a crede ca majoritatea decide. Desigur, este OK ca un lider adevarat sa fie interesat de parerile subalternilor, dar nu trebuie sa se lase influentat de acestia in momentul in care este nevoit sa ia o decizie importanta.

6. “Esti concediat!”

Desigur, sunt momente in care un lider este nevoit sa renunte la anumiti angajati, dar nu este indicat sa recurga la o exprimare precum aceasta. Este destul de dramatic si indica faptul ca acesta nu are toate calitatile unui lider adevarat.

7. “Nu imi pasa!”

Un lider care sustine faptul ca nu ii pasa ce spun sau ce fac angajatii sai greseste destul de mult. Este recomandat sa poarte un dialog deschis cu acestia si sa accepte si alte pareri.

8. “Nu e treaba ta!”

Intr-o firma care se respecta, fiecare angajat trebuie sa isi cunoasca statutul (rolul), asa ca este important ca intre sefi si angajati sa existe comunicare. Aceasta expresie nu face altceva decat sa-i descurajeze pe angajati sa isi exprime opiniile in privinta anumitor situatii.

9. “Este numai vina ta!”

Nu. Nu este angajatul singur de vina ca a comis o greseala. Totul porneste de la conducere, asa ca un lider adevarat stie ca trebuie sa isi instruiasca bine echipa.

10. “Este suficient de bine”

Aceasta este o alta expresie pe care un lider nu ar trebui sa o foloseasca. Nu trebuie sa se multumeasca cu “suficient”, ci trebuie sa isi incurajeze angajatii sa lucreze la capacitate maxima.

11. “Nu am timp”

Productivitatea poate fi afectata de multi factori. Cu toate acestea, nu este indicat ca un lider sa sustina faptul ca nu are suficient timp pentru a rezolva unele probleme.

12. “Este prea greu”

Nimeni nu a spus ca totul este usor in viata. Nici in cariera. Este nevoie de multa concentrare si vointa, asa ca un lider adevarat stie ca, indiferent cat de greu ar fi, trebuie sa fie capabil sa rezolve orice problema.

13. “Nu este vina mea”

Un lider care da dovada de un caracter slab va incerca sa dea vina pe angajati pentru toate lucrurile care nu merg bine in firma.

14. “Nu este chiar atat de grav”

Un lider care isi respecta angajatii stie ca aceasta abordare nu este corecta. Angajatii au nevoie de motivare, asa ca un lider adevarat ii va lauda din cand in cand, chiar daca munca lor nu este perfecta.

15. “Nu inteleg ce se intampla”

Un lider care foloseste aceasta expresie este un lider fara viziune si fara planuri de viitor. Un lider adevarat stie ce vrea sa faca in cariera si stie ce sa le ceara angajatilor sai.

16. “Suntem aproape pe drumul cel bun”

“Aproape pe drumul cel bun” inseamna ca situatia nu este deloc cea dorita, iar liderul este nemultumit de angajatii sai. O astfel de situatie nu duce la nimic bun, asa ca este indicat ca liderul sa gaseasca o rezolvare.

17. “Sincer…”

Este doar un fel de a spune si inseamna ca liderul se pregateste sa spuna ceva care nu e in totalitate adevarat. Este o metoda prin care acesta se asigura ca angajatii sai ii urmeaza sfaturile si indicatiile.

18. “Scuze”

Sa fii lider nu inseamna ca nu sunt situatii in care este necesar sa iti ceri scuze. Aceasta expresie se refera la acele momente in care un lider are tendinta sa se scuze pentru faptul ca a fost nevoit sa ia o decizie dificila, dar corecta.

19. “Asa am procedat mereu”

Desigur, totul poate sa functioneze foarte bine intr-o firma pentru mult timp, dar schimbarile sunt bune din cand in cand. Intotdeauna este loc pentru imbunatatiri, ceea ce inseamna ca un lider adevarat trebuie sa fie deschis la sugestii si idei.

Vrei sa fii un lider? Fara aceasta trasatura nu se poate!

Daca ti-a placut acest articol, da-ne un like pe pagina noastra de Facebook si vei afla si mai multe informatii interesante!

Foto: Guliver