negocierea salariului femeie la laptop

Intre barbati si femei continua sa fie diferente salariale, insa acestea nu sunt datorate neaparat discriminarii, cat felului in care noi, femeile, punem adesea problema. Pe career-advice.monster.com am gasit un top trei al greselilor majore pe care le fac femeile la negocierea salariului. Si desi par minore la o prima vedere, ele pot afecta intreaga cariera.

Negocierea salariului – Aproape totul este negociabil

Multe femei nu reusesc sa recunoasca o oportunitate si sa negocieze ori de cate ori primesc o oferta de munca. Unul dintre punctele forte ale femeilor este capacitatea lor de a dezvolta relatii. Insa cu greu ele reusesc sa o fructifice si din punct de vedere profesional atunci cand vine vorba de negocierea salariului.

Unele femei nu cer exact ce-si doresc – si ar putea primi – de teama sa nu deterioreze relatia respectiva. Aceasta teama le face sa dea inapoi si la negocierea salariului.

Te intrebi cum sa faci ca sa nu ceri ceva propriu-zis. Pune intrebari celui de langa tine, incercand sa afli cam care este suma pe care este dispus s-o plateasca. Iar daca nu ti-o poate spune incearca sa spui de fiecare data putin mai mult decat te astepti sa primesti. Ai fi surprinsa de cat de mult poti castiga asa.

Negocierea salariului – Negociaza pentru tine cum ai face-o pentru altii

Multe femei considera ca e greu sa negocieze pentru ele. Ele considera ca atunci cand ceri ceva este egoist si indecent, iar acest lucru le pune intr-o pozitie extrem de dificila cand vine vorba de negocierea propriului salariu. Daca si tu simti asta trebuie neaparat sa treci peste.

Fa-ti temele si vei stii ce este corect si rezonabil sa ceri. Nu te multumi cu mai putin. Gandeste-te la ce ai face daca ai negocia pentru altcineva si fa acelasi lucru si pentru tine. Daca nu te asiguri tu ca vei obtine tot ce meriti, atunci nimeni nu va face asta pentru tine. Plus ca daca accepti prea putin acum, aceasta greseala iti poate pune in pericol toata cariera ta viitoare.

Negocierea salariului – Nu te teme sa spui Nu

Deoarece femeile sunt mai preocupate de relatii, ele tind sa fie mai ezitante cand sunt nevoite sa refuze. Ele vor sa pastreze toata lumea fericita. Dar capacitatea de a spune Nu te ajuta adesea sa obtii ce-ti doreai de fapt. Uneori este necesar sa refuzi pentru a ajunge la rezultatul visat. Nu trebuie sa spui pe un ton raspicat sau agresiv. Cu toate astea cand oferta este mai mica decat crezi ca ar trebui sa fie, subliniaza politicos, dar ferm acest aspect si intreaba-ti angajatorul daca o poate imbunatati.

Citeste si: “Discutia despre salariu la un interviu: cum pui problema”!

Foto: Thinkstock