5 intrebari frecvente la interviuri.

Cand mergi la un interviu de angajare iti doresti sa impresionezi managerul. Pregateste-te dinainte sa raspunzi la cateva intrebari frecvente la interviuri.

Ai trecut cu succes de etapa recrutarii realizate de departamentul de Resurse Umane pentru job-ul pe care ti-l doresti. Acum e momentul sa il cunoasti pe cel care va decide daca esti candidatul potrivit pentru acest loc de munca.

Cand mergi la interviul pentru un job nou e important sa stii la ce intrebari sa te astepti si cum sa raspunzi la ele, scrie Forbes.com. Pregatirea este cheia.

5 intrebari frecvente la interviuri

1. Povesteste-mi despre experienta ta la compania X. Cum era acolo?

Cand iti adreseaza aceasta intrebare, angajatorul vrea sa stie ce plus de valoare ai putea sa aduci echipei lui. Vrea exemple reale din care sa rezulte succesul tau. De asemenea, e important sa iti dai seama care sunt diferentele dintre angajatorul tau actual si cel pentru care vrei sa lucrezi si sa spui cum simti ca ii poti ajuta sa-si atinga scopurile pe cei pentu care vrei sa lucrezi.

2. Care e cea mai mare realizare profesionala a ta de pana acum?

Aceasta este sansa ta sa dai un exemplu clar ca te potrivesti acestui job. Gandeste-te la calitatile si abilitatile cerute in anuntul de angajare si la realizarea ta care le sustine cel mai bine. Scopul este sa il convingi pe managerul responsabil de angajare nu numai de succesele din trecut, ci si de ce esti capabila sa faci daca iti ofera aceasta slujba.

Un exemplu ar fi sa ii spui cum ai ajutat sa creasca vanzarile companiei in care ai lucrat. Daca are legatura cu vanzarile.

3. Cum te-ar descrie oamenii cu care ai lucrat?

Aceasta intrebare cere un raspuns din care sa reiasa cat de bine lucrezi in echipa si care este capacitatea ta de a gestiona relatiile si cu colegii si superiorii. Da-i exemple de situatii in care ai lucrat direct cu oameni de pe functii diferite. Raspunde sincer, pentru ca angajatorul va ajunge la lista de referinte ca sa se asigure ca perceptia ta despre tine este in acord cu a celorlalti.

Poti sa raspunzi asa: Superiorii mei m-ar descrie ca pe o persoana care mai degraba isi da silinta sa depaseasca pe cont propriu obstacolele decat sa ceara tot timpul indrumarea unui manager. Le fac sefilor mei vietile mai usoare.

4. Care e cea mai mare slabiciune a ta?

Solutia pentru aceasta intrebare este sa raspunzi sincer, dar totusi strategic, in asa fel incat sa nu te scoti singura din cursa pentru job. Cand raspunzi la aceasta intrebare nu uita sa completezi cu ce faci ca sa iti depasesti aceasta slabiciune. Pana la urma, vrei sa ii transmiti managerului ca esti constiincioasa, de incredere, proactiva si ca iti controlezi slabiciunile.

Poti sa ii spui ca cea mai mare slabiciune a ta este ca nu ai rabdare cand te afli intr-o situatie in care un coleg detine informatii importante pentru reusita echipei si nu le impartaseste, in detrimentul echipei si, deci, al companiei. “Totusi, am incercat sa vorbesc in particular cu acesti oameni si sa incerc sa le inteleg comportamentul ca sa rezolvam aceasta situatie” – ii mai poti spune.

5. De ce crezi ca esti cea mai potrivita pentru aceasta functie?

Aceasta este ultima dintre cele 5 intrebari frecvente la interviuri. Raspunsul pe care il vrea angajatorul este o lista succinta care sa il convinga ca te deosebesti de ceilalti candidati. Gandeste-te la cele mai impresionante calitati corelate cu jobul si foloseste-te de ele.

Acum ca stii cum sa raspunzi la cele mai frecvente intrebari la interviuri, afla si despre Limbajul trupului la job: cum arati ca esti puternica.

FOTO: istockphoto.com