invata limbi straine rapid femeie barbat in pat

In copilarie erai as la limbi straine. Invatai cuvinte noi cu un minim de efort. Regulile gramaticale iti intrau natural in sange. Insa acum totul s-a transforma intr-o corvoada. Daca vrei sa-i faci fata ti-am pregatit cateva trucuri universal valabile! Iata cum poti invata limbi straine rapid!

Esti nascuta sa inveti cu usurinta limbi straine sau pur si simplu nu ai acea gena. E o chestiune de noroc. Cel putin asta cred majoritatea oamenilor. Noi credem ca poti sa deprinzi aceasta aptitudine de care depinde adesea cariera ta. Iata cum poti invata limbi straine rapid!

Nu-ti spunem ca e usor, pentru ca nu e. Ai nevoie de multa multa practica. Insa exista niste “scurtaturi” care te vor ajuta sa-ti atingi mai usor scopul final.

Pronuntia si intonatia sunt primii pasi pentru a invata limbi straine rapid

Incepe cu pronuntia. Cea mai mare provocare atunci cand inveti o limba straina e memoria. Cu mii de cuvinte de retinut si tone de reguli gramaticale de memorat, e greu sa asimilezi totul. Aici e momentul in care ar fi bine sa te concentrezi pe pronuntie.

Citind si ascultand iti vei imbogati mai rapid si mai usor vocabularul

Daca vei cauta prin mintea ta, vei observa ca-ti este greu sa-ti amintesti cuvintele pe care nu stii sa le pronunti foarte bine. Poti elimina aceasta problema concentrandu-te de la bun inceput pe acest aspect. Vine la pachet cu o multime de beneficii: vei intelege mai bine replicile partenerilor in discutie, iti vei construi un discurs mai bun si vei memora cuvintele mai repede. Ca sa faci asta, trebuie sa-ti antrenezi auzul pentru a asculta noile sunete ale limbii straine pe care incerci s-o inveti si sa-ti antrenezi gura sa le pronunte corect.

Invata limbi straine rapid cu ajutorul muzicii

Muzica, filme, carti. Asculta 45 – 60 de minute pe zi muzica in limba pe care vrei s-o aprofundezi. Muzica este o metoda grozava prin care poti invata limbi straine rapid deoarece asa inveti intonatia limbii straine si-ti antrenezi muschii faciali in timp ce canti. Daca esti la un nivel destul de avansat cu limba, atunci poti renunta la subtitrari pentru a urmari filmele in limba pe care vrei s-o inveti. Esti incepatoare? Atunci poti pune macar subtitrarea in limba respectiva. Citind si ascultand in acelasi timp, iti vei imbogati mai rapid si mai usor vocabularul.

Pauze care-ti dau incredere. Un alt truc bun prin care-ti poti perfectiona conversatiile e sa inveti cuvinte de umplutura (adica acele cuvinte sau expresii pe care oamenii le folosesc intre propozitii; cum ar fi de exemplu in franceza alors sau en fait). Acestea nu au un sens real, dar iti permit sa-ti iei o pauza in discutie si sa-ti cresti increderea pe care o ai in tine.

Invata limbi straine rapid folosindu-te de fotografii

Fara traduceri mentale. Momentul in care tai complet romana din studiile tale este momenul in care incepi sa gandesti in limba pe care vrei s-o inveti. Si ideal ar fi sa faci asta din prima zi. Incepe cu poze si treci treptat la definitii simple si la carduri in care trebuie sa completezi cuvintele lipsa. Astfel vei invatat vocabularul si gramatica unei limbi straine fara sa te blochezi mental traducand din romana, ci construind cu fluenta asemanatoare cu cea naturala, a nativilor.

Invatarea unei limbi straine este un exercitiu excelent pentru mintea ta. Descopera si alte activitati care-ti deschid orizonturile!

Foto: Thinkstock