Cand lucrurile nu merg asa cum ti-ai dori la birou e timpul sa pui la bataie un plan de afaceri ingenios. 3 tehnici istete, aplicate zilnic, te ajuta sa rezolvi problemele de munca simplu si fara batai de cap!

Un plan de afaceri istet te ajuta sa bifezi fara probleme sarcinile zilnice de birou. Fara efort, fara nervi, fara mustrari din partea sefilor. Un pic de organizare + 3 strategii istete si deja esti mai aproape de promovarea multvisata.

1. Dimineata, stai departe de corespondenta

Incredibil dar adevarat, compania pentru care lucrezi sau pe care o conduci, nu se va prabusi daca tu nu iti verifici inboxul dimineata, la prima ora. E-mailurile creeaza dependenta, te fac mai stresata, mai nervoasa. Chiar vrei sa iti incepi ziua astfel?

Gaseste-ti punctele forte si concentreaza-te pe dezvoltarea lor!

In loc sa-ti bombardezi creierul cu o sumedenie de informatii inutile de pe social media sau agregatoare de stiri, incearca sa notezi pe o foaie de hartie sarcinile ramase din ziua precedenta sau cele pe care intentionai oricum sa le duci la bun sfarsit in ziua curenta. Toate astea in timp ce-ti consumi tacticoasa micul dejun plin de energie a la Miranda Kerr (e foarte important!) si-ti bei cafeaua. Si abia dupa aceea, poti deschide in sfarsit „cutia Pandorei”.

2. Stabileste-ti prioritatile

Adesea te intrebi de ce este atat de dificil sa termini tot ce ti-ai propus. Raspunsul este incredibil de simplu: pentru ca faci prea multe lucruri deodata. Daca faci ceva bine, nu inseamna neaparat ca sarcina respectiva era si importanta. Inainte de a porni orice demers la munca, intreaba-te mai intai cat este de important si apoi prioritizeaza-ti sarcinile pe ziua respectiva. Organizarea e mama reusitei si iti recomandam sa citesti ce poti face pentru a avea mai mult timp liber. Fiindca da! Vei obtine si mai mult timp doar pentru tine.

3. Dezvolta un sistem personal de organizare

Fiecare om de succes a reusit sa-si dezvolte in timp, o rutina care sa rezultate. Adam Grant, autorul romanului „Give and Take” este sustinatorul teoriei „80/20”, conform careia, 80% din activitatile pe care le derulam sunt raspunzatoare de esecuri, amanari si stres, in vreme ce doar 20% ne definesc productivitatea. Putem insa deveni mai eficienti, inversand proportiile. Regula de 3 simpla aplicata la job e un motiv bun sa avem sperante in acest sens.

Intreaba-te, in primul rand, care sunt activitatile pe care le duci la bun sfarsit cu usurinta si pentru care ai fost intotdeauna apreciata. Apoi fa o lista cu tot ce a dus la amanari repetate, stres major si esecuri la job. Acum ca ai totul negru pe alb, in fata ochilor, incepe sa elimini tot ce este neproductiv, concentrandu-te pe ceea ce iti aduce recunoastere si pretuire. Construieste-ti astfel o rutina zilnica, pe care sa o respecti cu sfintenie de acum inainte.

Daca vrei sa citesti si alte articole pe un subiect similar iti recomand Plan de cariera: cum sa fii mai eficienta la job zi de zi!

Foto: Thinkstock