Determinat

Desi studiile ne spun ca nu e o idee buna sa muncim in jur de 50 de ore pe saptamana, multi dintre noi ajung in aceasta situatie, pentru ca majoritatea joburilor solicita o prezenta de 9 ore la birou.

Un studiu prezentat luna trecuta in The Lancet si descoperit de noi pe sciencealert.com, arata ca persoanele care muncesc mai mult de 55 de ore pe saptamana sunt cu 33% mai predispuse sa faca un atac cerebral spre deosebire de cele care mentin un ritm de lucru lejer de 35-40 de ore.

Un program de lucru care aduce satisfactie de ambele parti

Pornind de la aceste rezultate, firmele din Suedia au ales sa se indrepte incet-incet catre un program de lucru de 6 ore. Mai multe afaceri din tara au implementat deja aceasta schimbare si exista beneficii de ambele parti. Si ale angajatului si ale angajatorului.

“Cred ca o zi de munca de 8 ore nu este atat de eficienta cum cred oamenii. E o provocare sa fii concentrat pe sarcinile pe care le ai de indeplinit timp de 8 ore. Si ca sa reusesti cat de cat strecori tot felul de pauze, menite sa faca ziua mai suportabila. Si-n acelasi timp iti este foarte greu sa te concentrezi si pe viata ta privata” explica Linus Feldt, CEO de la compania din Stockholm Filimundus.

Filimundus a trecut la acest program de lucru de ore anul trecut, iar Feldt spune ca angajatii s-au bucurat. “Vrem sa petrecem mai mult timp cu familiile noastre, sa invatam lucruri noi, sa facem mai mult sport. Si am vrut sa vad daca se pot obtine aceste lucruri”, a conchis el.
Aceasta miscare a fost facuta pentru ca angajatorii cred ca daca programul de lucru va fi condesat, angajatii vor fi mai motivati sa munceasca si vor avea mai multa energie sa-si termine sarcina intr-o perioada mai scurta de timp. Feldt a spus ca nu numai ca productivitatea a ramas aceeasi, dar sunt si mai putine conflicte pentru ca angajatii sunt mai fericiti si mai odihniti.

E mai mult ca sigur ca Filimundus a fost inspirat in luarea acestei decizii de centrul de service Toyota din Gothenburg, care a trecut la programul de lucru de ore in urma cu 13 ani.
Directorul de acolo Martin Banck a declarat intr-un interviu acordat cotidianului The Guardian ca profitul a crescut cu 25% de cand a fost facuta aceasta miscare.

Citeste si: “Cu jobul la psiholog! Rescrie-ti relatia cu locul de munca”!

Foto: iStockphoto