Ai grija ce vorbesti in relatia cu seful.

Uneori, ai o abordare gresita in relatia cu seful. Poate ca ai dreptate, dar nu pui problema cu destul profesionalism si, din cauza asta, ai de pierdut.

Relatia cu seful tau este intotdeauna delicata. Oricat de ok ar fi el, tot exista o tensiune cauzata de simplul fapt ca el este cel care decide ce salariu primesti, daca intri pe lista de concedieri sau nu, cat de flexibil poate fi programul tau si asa mai departe.

De aceea, e important sa pastrezi relatia cu seful cat mai buna, la modul profesional. Sunt unele lucruri pe care nu trebuie sa i le spui niciodata.

Ce sa nu spui la job ca sa nu strici relatia cu seful

1. “Nu stiu sa fac asta, deci nu o fac”

“Aceasta propozitie arata lipsa de profesionalism si de creativitate”, spune strategistul de afaceri Irina Baranov, citata de Realsimple.com. “E evident, uneori nu stim sa facem unele lucruri. Dar acest lucru nu arata forta”, mai spune ea. Rezolvarea problemelor si a situatiilor dificile este o aptitudine foarte apreciata. Mai intai incearca singura sa iti dai seama cum se poate rezolva problema si de-abia apoi, daca nu ii dai de cap, cere ajutor.

2. “Ne-am cumparat casa, asa ca am nevoie de o marire de salariu”

“Acest lucru nu are nicio legatura cu meritele muncii tale, nu are nicio legatura cu calitatea lucrului pe care il oferi angajatorului tau”, spune Robin Ryan, coach de cariere. Chiar daca e adevarat ca o marire de salariu te-ar ajuta, acest lucru nu are legatura cu felul in care angajatorul decide maririle de salariu. Salariul si promovarea au legatura cu contributia pe care o aduci tu companiei. Asa ca atunci cand vrei sa negociezi scoate in evidenta reusitele profesionale, nu nevoile personale.

3. “Pentru ca ati facut concedieri, acum muncesc de doua ori mai mult”

Tine cont de faptul ca nu esti singura persoana afectata de concedieri sau de schimbarile din companie. Toti colegii tai simt acum stresul pe care il implica o echipa mai mica. Asa ca, daca vrei sa ii vorbesti sefului tau despre asta, formuleaza intr-un mod mai pozitiv. Cere-i ajutorul atunci cand trebuie sa iti stabilesti prioritatile. Acest lucru va face ca seful tau sa constizeze ce volum de munca ai.

4. “Si colega mea crede la fel”

Barfele sunt cel mai rau lucru posibil la job. Asa ca nu ii spune sefului tau ce cred alti colegi, e posibil a se simta amenintat si nu vrei asta.

5. “Seful care a plecat proceda altfel”

Evita astfel de comparatii. Noul tau sef o sa creada ca ai ramas blocata in trecut, ca nu esti flexibila si ca nu te poti adapta la noile cerinte. Drept urmare, e posibil sa nu iti dea sarcini care sa arate ca are incredere in tine si nu te va implica in proiecte noi. Pentru ca dai senzatia ca nu faci fata schimbarii. Explica-i, in schimb, ca sistemul lui este nou si ca ai nevoie de timp ca sa afli cum vrea el sa iti indeplinesti sarcinile. Pana la urma, el e cel care decide daca vei fi avansata, cum vei fi evaluata si daca vei primi o marire de salariu.

6. “Nu am timp sa termin aceasta sarcina”

Daca spui singura ca nu poti sa faci ceva te pozitionezi ca o angajata cu lipsuri. E mult mai bine sa iei pozitia „Pot sa fac!”. Daca te simti depasita, cere indicatii in plus sau restabileste-ti prioritatile. Astfel, nu vei mai fi asa stresata ca iti indeplinesti sarcinile pe rand, nu pe toate de-odata.

7. “Muncesc mai mult decat Alina”

Sau Ana sau Diana sau orice alta colega de-a ta. E posibil sa fii tentata sa spui asa ceva cand stii ca urmeaza o evaluare a performantelor fiecarul angajat. Dar nu o sa te puna intr-o lumina mai buna. Daca te compari cu vreo colega de-a ta nu faci decat sa iti creezi probleme. “Habar nu ai care sunt toate variabilele care te deosebesc de colega ta, din punct de vedere al jobului. Nu poti sa spui vreodata ca esti la fel ca celalalt sau ca ar trebui sa castigi la fel de mult ca o alta colega”, e de parere Irina Baranov. Mai bine te concentrezi pe propria valoare si pe felul in care poti sa aduci extra beneficii companiei.

8. “Imi pare rau, credeam ca voi primi o marire de 10% anul acesta”

Scuzele trebuie pastrate pentru momentele in care faci ceva gresit. Sa ceri o marire de salariu nu e gresit. E dreptul tau ca profesionist sa ai aceasta discutie cu seful tau. Asa ca fa-o fara scuze.

Acum ca stii ce nu ar trebui sa spui niciodata in relatia cu seful, afla si Cum sa te concentrezi mai bine la job.

FOTO: istockphoto.com