femeia puternica si independenta birou femeie bicicleta

Femeia puternica si independenta e "rece, furioasa si lipsita de feminitate". Se confrunta in fiecare zi cu tot felul de stereotipuri pe care trebuie sa le depaseasca.

Femeia continua sa urce treptele puterii, construindu-si drumul catre pozitii de conducere in companii. Multe femei sunt oameni politici influenti in lume, lideri de opinie, directori de companii, conduc proiecte – mai mari sau mai mici. Si, totusi, femeile lupta in continuare cu discriminarea de sex. “Femeile sunt judecate mai mult, chiar de catre alte femei”, scrie Valerie Young, editor al cartii “Gandurile secrete ale femeii de succes”. Una dintre cele mai raspandite idei preconcepute este aceea ca femeia puternica si independenta este rece, dura si lipsita de sentimente.

Exista ideea preconceputa ca femeia puternica si independenta trebuie sa arate ca un barbat.

In timp ce barbatilor care au pozitii de lider li se permite sa aiba personalitati complexe, femeia puternica are de-a face cu stereotipuri care ii submineaza calitatile.

Forbes.com a stat de vorba cu cele mai influente femei din lume si le-a intrebat care este stereotipul care le deranjeaza cel mai mult despre femeia puternica si independenta. Raspunsurile lor au fost rezumate intr-o lista:

1. Femeia puternica si independenta, o regina de gheata

Ideea ca femeia puternica si independenta este nemiloasa, ca o „regina de gheata”, este agresiva, considera femeile de succes. Chiar filmele care au scos in evidenta puterea femeii au portretizat-o astfel: ca pe o fiinta careia ii lipseste empatia. O femeie care arata sensibilitate la locul de munca e considerata slaba, in timp ce una care nu isi arata emotiile este considerata lipsita de feminitate, rece si cu o atitudine hiper-profesionala.

2. Femeia puternica si independenta – Singura si solitara

Perceptia ca femeia puternica si independenta intimideaza barbatii si ca isi sacrifica viata personala pentru cariera le poate opri pe unele femei sa mearga in directia succesului lor. Chiar si femeile care nu isi doresc sa se casatoreasca se confrunta cu aceste prejudecati. Daca barbatii care nu se casatoresc sunt luati drept “burlaci” si atat, femeile sunt considerate “fete batrane”. Deseori se spune despre femeile de succes care nu s-au casatorit ca au ajuns in varf pentru ca au mult timp pe care si-l petrec la birou.

3. Femeia puternica si independenta – Prea masculina

Stereotipul conform caruia femeia puternica si independenta trebuie sa se comporte si sa arate ca un barbat este enervanta pentru Christine Lagarde, directorul Fondului Monetar International (FMI). Intr-un interviu pentru Forbes aceasta a spus ca uraste ideea ca trebuie sa arate ca un om de afaceri si a recunoscut ca, uneori, simte puternic aceasta presiune.

4. Femeia puternica si independenta – Lipsita de scrupule

Cand unul dintre cei mai cunoscuti oameni de la NBC, Ann Curry, si-a inceput cariera, i s-a spus ca nu poate fi reporter de stiri pentru ca femeile nu inteleg stirile. Acum, aceasta e lider in profesia pe care si-a ales-o si spune ca stereotipul care o deranjeaza cel mai mult este acela ca o femeie poate avea succes numai daca a facut unele compromisuri sau daca e lipsita de scrupule, ci nu prentru ca ar fi prea buna ca sa fie refuzata. Ea insasi a fost intrebata daca a santajat in vreun fel conducerea NBC sa-i dea un post de prezentator sau daca a avut vreo “pila”.

5. Femeia puternica si independenta – Furioasa

Furia e un semn de barbatie, dar, cand o femeie arata ca e furioasa, acest lucru o face sa para mai putin competenta. Michelle Obama, prima doamna a Statelor Unite a fost considerata “o femeie de culoare furioasa” atunci cand l-a insotit pe Barack Obama in campania din 2008 pentru alegerile prezidentiale. Ea a fost sfatuita sa-si imblanzeasca imaginea si discursul pentru a fi mai placuta. De asemenea, i s-a sugerat sa se faca cunoscuta pentru stilul ei vestimentar si pentru modul in care isi sprijina sotul, lasand de-o parte convingerile ei politice.

Acum ca stii care sunt cele mai frecvente stereotipuri legate de femeia puternica, afla si Care sunt cele mai puternice romance.

Foto: Guliver