Trebuie sa dai vesti proaste cuiva de la job? Ce sa eviti.

Uneori, daca ai o functie de conducere, trebuie sa dai vesti proaste subalternilor. Nu e deloc placut si poti deveni foarte emotionala. Trebuie sa nu te abati de la mesajul pe care il ai de transmis si sa ai o doza de empatie.

Cateodata, nu ai de ales si trebuie sa dai vesti proaste de la job. E una dintre marile provocari cu care poti avea de-a face ca manager, mai ales daca esti incepatoare. Poti deveni extrem de emotionala si poti avea multa empatie fata de cel care va afla vestile rele. Daca nu iti controlezi bine emotiile atunci cand trebuie sa dai vesti proaste unui coleg sau subaltern, poti deveni chiar confuza, frustrata sau furioasa. Nu e usor, de exemplu, sa ii spui cuiva ca trebuie concediat. Sau ca i se va taia din salariu. Sau sa ii dai un avertisment. Si te temi ca il vei rani. Psychologytoday.com a scris despre acest subiect si noteaza ca ar fi bine ca, atunci cand esti pusa in aceasta situatie, sa eviti unele greseli care inrautatesc lucrurile.

5 lucruri de evitat cand trebuie sa dai vesti proaste cuiva de la job

1 Negocierea

In momentul in care trebuie sa dai vesti proaste cuiva cu care lucrezi, dar permiti conversatiei sa se transforme intr-o negociere atunci cand nu e cazul, gresesti! De obicei, in astfel de situatii, angajatul aflat in situatia nefavorabila, incepe o discutie despre “De ce?”: “De ce eu?”, “De ce trebuie sa stea asa lucrurile?”, “De ce e nevoie de asa ceva?”. Nu pica in aceasta capcana! Chiar daca simti compasiune, trebuie sa nu te abati de la ce ai de facut.

2 Diminuarea impactului

Probabil ca ai auzit despre situatii in care cineva este parasit de partener intr-un mod brusc, obtuz si indirect, in asa fel incat cel parasit nu intelege de ce s-a intamplat asta. Ei bine, cand trebuie sa dai vesti proaste cuiva si incerci sa inmoi mesajul, ca sa diminuezi impactul vestii, nu faci decat sa induci multa confuzie celuilalt. E un lucru obisnuit la multe locuri de munca, dar gresit.

3 Eliberarea

Daca vrei sa te eliberezi cat mai repede de sarcina pe care o ai atunci cand trebuie sa dai vesti proaste cuiva de la job, risti sa te grabesti, sa transmiti mesajul in pripa, eventual panicata, ca sa te eliberezi de emotia pe care o simti fata de “victima”. Si, asa cum iti poti imagina, mesajul ajunge sa fie transmis intr-un mod lipsit de sensibilitate si demnitate.

4 Argumentarea

Deseori, oamenii care primesc vesti proaste la job se simt nedreptatiti. Vor sa lupte si sa ofere argumente si se poate ajunge la certuri. Dar nu e bine sa permiti asta. Trebuie sa te controlezi, ca sa nu risti un eventual conflict. Orice ti-ar spune subalternul tau, repeta mesajul pe care il ai de transmis, ca sa fie clar pana la finalul discutiei.

5 Mecanizarea

Mecanizarea inseamna sa lasi emotiile deoparte complet. In loc sa te certi, te detasezi. Cum s-ar spune, devii ca un robot si livrezi mesajul intr-un mod pompos si ciudat. E bine sa eviti acest lucru.

Nimeni nu vrea sa fie in aceasta situatie, de a da vesti nedorite. Dar, uneori, nu ai de ales. Trebuie sa inveti sa iti controlezi emotiile si sa nu te abati de la mesajul initial, daca decizia este deja luata.

FOTO: Guliver

Citeste si: Vrei sa fii o sefa buna? 8 reguli de urmat cu sfintenie!