Greseli pe care un lider adevarat nu are voie sa le faca niciodata

Un lider adevarat trebuie sa fie inzestrat cu foarte multe calitati. Functia de conducere vine la pachet cu foarte multe responsabilitati, asa ca orice persoana care se afla in aceasta pozitie trebuie sa stie cat de important este sa afiseze o imagine buna in fata subalternilor, scrie popsugar.com. 

Daca stam sa analizam la rece aceasta pozitie, sunt cateva greseli pe care un lider adevarat nu are voie sa le faca niciodata. Oricat de tentant ar fi sa calce stramb sau sa ignore detalii importante, orice persoana care ocupa aceasta pozitie trebuie sa tina cont de cateva reguli simple, dar care ii vor asigura succesul profesional.

Greseli pe care un lider adevarat nu are voie sa le faca niciodata

1. Ignora parerile angajatilor sai

Un lider adevarat stie cat de importante sunt parerile angajatilor sai, iar munca in echipa aduce intotdeauna cele mai bune rezultate in orice firma. Indiferent care sunt motivele pentru care un lider refuza sa asculte opiniile angajatilor, aceasta atitudine nu il va ajuta sa faca progrese in cariera si nici sa atinga succesul profesional.

2. Nu acorda atentie tuturor detaliilor

Orice lider trebuie sa stie cat de important este sa isi atinga toate obiectivele profesionale, insa nimic nu este simplu. Este important sa fie atent la toate detaliile, chiar si la cele mai putin importante. Proiectele mici, care nu se desfasoara pe o perioada lunga sau care nu aduc foarte multi bani in companie nu trebuie ignorate, pentru ca ele contribuie la succesul general al firmei.

3. Esueaza in a recunoaste contributia angajatilor

Orice angajat este important intr-o companie, indiferent ce functie ocupa. Daca cineva duce la indeplinire un proiect important, obtine rezultate bune sau aduce noi clienti in firma, toate aceste merite trebuie remarcate si apreciate. Un lider adevarat trebuie sa stie cum sa isi motiveze angajatii.

4. Refuza sa faca schimbari

Pentru orice lider este usor sa se acomodeze cu metoda de lucru pe care a avut-o de-a lungul timpului si care i-a adus succes, insa trebuie sa fie deschis la schimbari. Trebuie sa invete sa adopte noi idei, produse, proiecte sau metode de lucru.

5. Nu este disponibil

Daca angajatii nu pot sa vorbeasca direct cu liderul lor, sa trimita rapoarte sau sa primeasca un feedback, toate aceste lucruri inseamna ca firma va intra in declin. Un lider adevarat trebuie sa fie mereu disponibil pentru angajatii sai sau pentru persoanele care au nevoie sa apeleze la sfaturile sale.

6. Refuza sa priveasca imaginea de ansamblu

Este important ca un lider adevarat sa aiba un obiectiv bine definit si sa lucreze pentru a-si atinge propriile scopuri, insa trebuie sa fie atent si la detaliile minore. Este important sa angajeze oameni care sa se ocupe de sarcinile mai putin importante si sa incerce sa priveasca imaginea de ansamblu, nu sa se piarda asupra unui singur obiectiv.

7. Comunicarea nu este o prioritate

Indiferent ce nu merge bine intr-o companie, angajatorul trebuie sa fie la curent cu toate situatiile, iar angajatii trebuie sa aiba la dispozitie mai multe cai de comunicare (e-mail, telefon, sedinte sau programe de comunicare interna). Un lider adevarat stie cat de important este sa comunice cu persoanele pe care le are in subordine, altfel este posibil ca firma sa nu functioneze asa cum trebuie.

8. Nimic nu trebuie sa fie prea personal sau prea impersonal

Un lider adevart nu trebuie sa ofere prea multe detalii din viata sa privata, insa nu trebuie sa isi ignore angajatii. Este important sa rezoneze cu acestia si cu problemele pe care ei le au. Cu cat stie mai multe detalii importante despre ei, cu atat ii va fi mai usor sa coopereze cu ei si sa obtina cele mai bune rezultate.

9. Ii este greu sa recunoasca ca a gresit

Nu este nimic gresit ca un lider adevarat sa isi recunoasca greselile si sa fie constient de eroarea de judecata. Este important sa isi asume responsabilitatea pentru ceea ce face si sa nu dea vina pe alte persoane doar pentru ca asa considera ca este corect.

10. Ii este teama sa concedieze persoanele care nu sunt eficiente

Unui lider adevarat nu trebuie sa ii fie teama sa concedieze persoanele care nu sunt eficiente la serviciu. Este important ca firma sa functioneze la capacitate maxima, iar angajatii sa dea cel mai bun randament. Un lider adevarat trebuie sa se gandeasca la binele echipei si sa angajeze oameni competenti.

Daca ti-a placut articolul cu greseli pe care un lider adevarat nu are voie sa le faca niciodata, iata si un articol cu sfaturi pentru a fi un lider adevarat. Invata si tu!

Foto: Guliver