cand ai un job nou si-l urasti

Se intampla si celor mai buni dintre noi sa aterizeze la un nou job cu care, in prima faza, nu sunt deloc compatibili. Nu le place colectivul, nu le place seful, nu le place stilul in care se munceste. Si singurul motiv care-i face sa mai stea sunt banii pe care-i iau. Insa dracul nu e chiar atat de negru mereu.

Eu m-am confruntat cu acest sentiment de “nepotrivire” cand am intrat in presa. Veneam dintr-o corporatie unde nimic nu era lasat la voia intamplarii, totul era extrem de bine organizat si pus la punct, iar in prima mea luna in redactia unei reviste glossy am avut impresia ca e un haos cu care nu ma voi acomoda niciodata.

In primul rand nu ma simteam confortabil pentru ca intrasem in acea lume cu un handicap. Eram singura care nu facuse Facultatea de Jurnalism ci ASE-ul si ajunsesem acolo in primul rand datorita cunostintelor mele de germana si de abia apoi pentru ca iubeam scrisul. Ma gandeam ca nu voi reusi sa ma ridic niciodata la nivelul celor cu care lucram, ca mereu imi voi gasi cu greutate cuvintele si ca textele mele nu vor curge niciodata lin. Insa culmea e ca tocmai aceasta senzatie neplacuta este impulsul de care ai de multe ori nevoie ca sa te perfectionezi in ceea ce faci. Sigur nu se intampla de pe o zi pe alta. Nu trebuie sa te astepti ca dupa ce vei munci o saptamana vei deveni cea mai buna in birou, insa eu cred ca sunt cazuri in care trebuie sa ai rabdare si sa nu dai bir cu fugitii inainte de a incerca sa rezolvi tu anumite probleme.

Nu e usor sa te acomodezi din prima cu un nou job

Conform unui studiu publicat de revista Forbes 31% dintre cei care-si iau un nou job renunta la el in primele sase luni. Cam multi angajati dezamagiti, nu? Si poate in multe dintre aceste cazuri existau si alte solutii, in afara de cea mai simpla dintre ele: renuntarea.

Relatia cu un nou job e ca relatia cu un iubit dificil. Ai tendinta sa-l compari cu cel de dinainte, te deranjeaza tabieturile lui, ti-ar placea sa reactioneze mereu asa cum vrei tu, fara ca tu sa-i comunici dorintele tale. Dar nu se poate asa. Rareori exista relatii fara obstacole, care functioneaza ca unse din prima, care nu ridica probleme. Iar aceste probleme nu se rezolva de la sine si nici prin puterea altor persoane. Tu, cea care esti direct implicata, si stii exact ce te deranjeaza esti prima care trebuie sa schimbe ceva.

Citeste si: “Vrei un loc de munca nou? Nu face 5 greseli fatale”!

Foto: iStockphoto