6 cele mai intalnite cauze ale depresiei. Cere ajutor, daca le stii!

Shutterstock
1
De Cristina Tudor
24 mai 2018

Sunt foarte multe motive care pot creste riscul de a suferi de depresie. Dintre toate, am ales pe cele mai des intalnite cauze ale depresiei. O boala de care poate suferi oricine, la orice varsta.

Numeroase cauze ale depresiei sunt binecunoscute, insa cercetatorii continua sa studieze boala si sa traga noi si noi concluzii. In prezent, oamenii de stiinta suspecteaza ca exista si alte cauze ale depresiei, care nu pot fi asa de usor de identificat si nici de prevenit.

Se estimeaza ca intre 10-15% din populatia lumii va experimenta un stadiu al depresiei de-a lungul vietii. Care sunt semnele pe care se bazeaza oamenii de stiinta cand vorbesc despre cauze ale depresiei, au scris si cei de la verywellmind.com. Cand vine vorba despre simptome, in general, acestea sunt: tristetea si oboseala, problemele de concentrare, autocritica, lipsa apetitului, a entuziasmului, a placerii si problemele cu somnul.

Cauze genetice si biologice

Studiile efectuate pe numeroase familii, inclusiv cu gemeni, au scos la iveala ca depresia are legatura cu mostenirea genetica. Este sigur ca riscul de a suferi de depresie creste daca parintii s-au confruntat cu aceasta problema.

Dezechilibre la nivel cerebral

Se crede ca aparitia depresiei este influentata de un dezechilibru al neurotransmitatorilor implicati in reglarea dispozitiei.
Neurotransmitatorii sunt substante chimice care contribuie la buna comunicare intre diferite zone ale creierului. Cand exista un deficit de neurotransmitatori, pot aparea si simptomele depresiei clinice.

Dieta saraca in nutrienti

Un meniu precar din punct de vedere al substantelor nutritive poate contribui la aparitia depresiei. Deficitele de vitamine si minerale sunt deja cunoscute pentru efectele lor de favorizare a depresiei. Sunt studii clinice care au demonstrat ca o dieta saraca in acizi grasi esentiali sau cu un dezechilbru intre cantitatea de acizi Omega-3 si Omega-6 poate creste riscul de instalare a depresiei. Pe de alta parte, meniurile bogate in zahar sunt, de asemenea, strans legate de declansarea depresiei.

Singuratatea

Studiile in domeniu sugereaza ca depresia se instaleaza mai greu cand o persoana este multumita de viata ei sociala si de cea sentimentala. Acest lucru este posibil, chiar daca exista predispozitie genetica. In caz de singuratate, boala evolueaza cu rapiditate si femeile sunt, in general, mai afectate deat barbatii.

Confruntarea pentru o perioada mai lunga cu evenimente nefericite

In afara de atmosfera din familie, de educatie, factori care pot declansa, de asemenea, depresia, exista si un risc mare de imbolnavire din cauza confruntarii cu evenimente dureroase. Impreuna, toate acestea contribuie la consolidarea unui teren propice starii de deprimare.

Cauze ale depresiei: discutiile pe termen lung cu persoane depresive

In multe cazuri, s-a observat ca cei care sufera de depresie pot avea efect contagios pentru persoanele sanatoase. Astfel, cel care discuta cu persoana depresiva poate prelua putin din starea acesteia. Sunt de apreciat bunele intentii, dar si riscurile sunt pe masura.