Ce efect are Super Luna asupra noastra. Ce spun astrologii

Super Luna este fenomenul astronomic care presupune suprapunerea fazei de Luna Noua sau Luna Plina cu perioada in care aceasta este mai aproape de Pamant. Ultimul fenomen de acest gen, inainte de cel de la inceputul saptamanii, a fost inregistrat in anul 1948. Avand in vedere ca luni s-a repetat, este important sa stim ce efect are Super Luna asupra noastra, scrie earthsky.com. 

Un astrolog a vorbit despre ce efect are Super Luna asupra noastra si despre faptul ca acest subiect a fost dezbatut foarte mult in ultimii ani, atat pe internet, cat si in presa scrisa. Unele persoane sunt de parere ca Super Luna are efecte puternice asupra noastra, insa astrologul a vrut sa calculeze ce se intampla de fapt cand are loc acest fenomen.

In astronomie, este folosit termenul de “perigeu”, ceea ce inseamna ca una dintre partile Lunii este mai aproape cu peste 48.000 de mii de kilometri de Pamant decat cealalta parte (apogeu).

Avand in vedere pozitia pe care o are Luna fata de Pamant, aceasta pare mai mare cu aproximativ 14% si mai luminoasa cu aproximativ 30%.

Ce efect are Super Luna asupra noastra

Schimbarile care apar in urma fenomenului de Super Luna nu pot fi observate de la o luna la alta si, neavand un termen de comparatie, astrologii sunt de parere ca acest fenomen trebuie studiat cu atentie. Schimbarile in dimensiune si luminozitate trebuie observate prin simpla analiza a celor doua parti ale Lunii, perigeu si apogeu, insa acestea nu pot fi observate cu ochiul liber si este necesara analiza unor fotografii si a unor masuratori.

Cuvantul “syzygy” este denumirea stiintifica pentru momentul in care Pamantul, Soarele si Luna se aliniaza in momentul in care Luna orbiteaza Pamantul.

Cand Luna este mai aproape de Pamant, forta sa gravitationala este la maximum. Insa intrebarea este legata de cat de mult variaza efectele pe care le are Luna asupra Pamantului intre cele doua faze, apogeu si perigeu. Diferenta este de aproximativ 23%, ceea ce este destul de mult in comparatie cu dimensiunea pe care o are Luna.

Cu toate acestea, daca te intrebi ce efecte are Super Luna asupra noastra, acestea sunt minime, potrivit astrologilor. In schimb, cand vine vorba de cutremure, momentele de perigeu ale Lunii sunt asociate cu acestea. Cand Luna este la apogeu – la cea mai mare distanta fata de Pamant – are o atractie gravitationala mai mica, ceea ce inseamna ca mareele sa aiba o mai mica variatie de inaltime. Cand Luna este la perigeu – la cea mai mica distanta fata de Pamant – efectul este invers: mareele au o variatie mai mare de inaltime.

Mareele se manifesta prin ceea ce se numeste efect gravitational diferential. Mai exact, forta gravitationala exercitata asupra partii Pamantului opusa Lunii (partea indepartata a Pamantului, asa cum se vede de pe Luna) este mai mica decat asupra partii Pamantului care e mai aproape de Luna. Aceasta diferenta gravitationala duce la miscari ale suprafetelor oceanelor, provocate de mareele care au o variatie mai mare de inaltime.

Fenomenul de Super Luna are influenta si asupra noastra, insa diferentele sunt mai mici spre deosebire de fenomenele care au loc pe Pamant in aceasta perioada.

Fenomenul de Super Luna atrage atentia asupra dimensiunii si luminozitatii Lunii, insa efectele care au loc asupa noastra sunt infime, spun astrologii. Nu exista o dovada stiintifica ca momentul de perigeu al Lunii provoaca dezastre naturale, iar efectele acestui fenomen au loc mai mult la nivel psihic.

Daca ti-a placut articolul cu ce efect are Super Luna asupra noastra, iata si un articol despre cum te acomodezi cu ora de iarna!

Foto: Guliver