Daca atunci cand esti intrebata cum te-ai descrie, spui ca esti perfectionista, acum iti poti face o caracterizare mai amanuntita: exista mai multe tipuri de perfectionisti.

perfectionista-categorii

De fapt, psihologii au identificat trei categorii diferite, potrivit realsimple.com, din care poti afla ce fel de perfectionista esti.

Auto-perfectionist. Fac parte din aceasta categorie cei ale caror standarde inalte se reflecta in toate actiunile pe care le intreprind, dar si cei care isi dau silinta ca tot ceea ce fac sa fie perfect.
Perfectionist prin ochii altora. Acei oameni care cred ca ceilalti au asteptari foarte mari de la ei, asa ca incearca sa fie perfecti si sa se ridice la nivelul asteptarilor.
Perfectionist fata de altii. Vorbim despre persoanele care asteapta de la ceilalti sa fie perfecti, nefiind prea indulgente cu oamenii care nu au aceleasi standarde sau care nu se conformeaza.

Umorul ne tradeaza firea

Al treilea tip de perfectionist tinde sa fie cel mai „intunecat“, daca e sa dam crezare cercetatorilor. O astfel de personalitate indica un om orientat spre agresivitate si nepasator.
Cei din a doua categorie sunt cei care stau foarte prost cu increderea in sine, chiar daca de cele mai multe ori nici macar nu dezamagesc asteptarile celorlalti.

Aceste trasaturi au impact asupra intregii personalitati si, daca vreti sa ii identificati mai usor pe cei din jur in functie de modul in care se raporteaza la perfectiune, puteti lua si umorul drept indicator!
Prima categorie de perfectionisti mizeaza pe umorul care relaxeaza si imbunatateste relatiile sociale, in vreme ce oamenii din al doilea grup se orienteaza spre glume despre ei insisi. Ultimii insista pe glume despre altii.
Nevoia de perfectiune influenteaza si sanatatea. Spre exemplu, perfectionistii, in general, sunt predispusi durerilor cronice sau oboselii si au de multe ori ticuri, cum ar fi sa-si atinga parul sau sa se joace cu degetele.