ce inseamna sa iubesti si sa fii iubita

Ce inseamna sa iubesti si sa fii iubita? Cum definesti iubirea si cum sa traiesti si sa iubesti constient pentru a avea o viata implinita? Descopera ce au de spus specialistii de la Mind Body Green

Iubim pentru a fi in control sau pentru ca noi credem ca este o responsabilitate morala. Indiferent de motiv, adesea slabim limitele – sau le lasam sa se dizolve in intregime. Depasim barierele iubirii sau inventam altele noi. Procedam bine sau ne dorim sa destinem controlul absolut?

Insa ce inseamna sa iubesti si sa fii iubita? Inseamna ca tolerezi? Ce inseamna toleranta? Tu cum asociezi acest cuvant? Toleranta este un sentiment inaltator, ce ne face sa iubim si sa acceptam? Sau toleranta este limita pana unde putem accepta ceva?

Uneori, cand suntem pe parcursul de deveni mai buni, mai prezenti, acceptam prea multe. Uneori, acceptam prea multe pentru ca nu credem ca meritam mai bine.

Dar incercam din greu sa fim mai buni, si pentru ca oamenii din viata noastra sa aiba un alt comportament. Mai bun, sau mai pe placul nostru. Aceastea duc adesea la (un fel de) loialitate, compasiune si toleranta irationala, auto-distructiva pana la capat.

Cand suntem constienti de durerile noastre, de imperfectiunile noastre, s-ar putea sa ne gandim: “Cum indraznesc sa astept ca altcineva sa nu aiba imperfectiuni? Suferim si mai mult crezand ca persoanele pe care incercam sa le vindecam, sau sa le invatam sa se poarte mai bine cu noi, isi doresc acelasi lucru ca si noi – libertatea spirituala.

Ce inseamna sa iubesti si sa fii iubita? Te intrebi cum ar fi daca ai fi mai iubitoare?

Autoarea acestui material pe Mind Body Green, Danielle LaPorte iti va dezvalui ce inseamna sa iubesti si sa fii iubita prin intermediul unei povesti. Ea spune ca:

”Un bun prieten al meu a fost casatorit cu o persoana naiva. Sa le numim EA si … EL. EL era maseor. Intr-o zi, el a i-a impartasit EI ca unul dintre pacientii lui l-a invitat in mod explicit sa aiba o aventura – pe care a refuzat-o politicos. EA, fiind o femeie atenta la trairi sufletesti, l-a felicitat: – Fidelitatea e atat minunata, dragul meu!”

Daniella LaPorte este terpaeut de cuplu si ascultandu-i pe cei doi, i-a intrebat ce s-a intamplat cand EL i-a spus clientei ca nu mai pot continua sedintele terapeutice. Din pacate insa, EL nu anulase programarea iar EA se simtea furioasa, frustrata de decizia lui.

Atunci cand EL a anulat programarea, reactia EI a fost una de vinovatie si de resentimente fata de propria persoana. EA credea ca este vina ei si ca EL nu ar fi trebuit sa insiste sa renunte la client. Credea ca vina ii apartine ei si ca ar trebui sa aiba mai multa incredere in EL. Danielle LaPorte, autoarea materialului i-a spus prieteni sale:

– Nu e vorba despre tine! Nu esti tu geloasa! Pana la urma ce inseamna sa iubesti si sa fii iubita? Sa tolerezi un comportament care te lezeaza, doar de dragul partenerului? Datoria lui, din respect daca nu din iubire, era sa opreasca colaborarea cu femeia respectiva.

– Da, spuse EA, si se opri. Desigur, simtindu-se vinovata, au urmat auto-justificari sau scuze gasite partenerului.

EA citea carti despre cum sa lucrezi cu tine, despre cum sa gasesti iubirea neconditionata, despre ce inseamna sa iubesti si sa fii iubita, despre cum femeia trebuie sa ii dea spatiu barbatului. In timp ce, dupa multe sedinte de cuplu, EL inca nu renuntase – in capacitate profesionala, desigur – la clienta care ii facuse avansuri.

Relatia a fost condamnata din mai multe motive. Dupa ce EA si EL s-au despartit in cele din urma, autoarea materialului statea de vorba cu EA si prietenele lor. O femeie a intrebat-o pe EA: “De ce ai stat atat de mult cu EL?” Raspunsul ei a fost: “Am crezut ca iubirea mea il va schimba, loialitatea mea era de-a dreptul nebuna!”.

Intra-adevar, multe femei cred ca isi pot schimba barbatul, sau ca ar fi de datoria lor. La fel cum multi barbati ca EL profita de femei si de toleranta femeilor. Si atunci multe femei nu stiu ce inseamna sa iubesti si sa fii iubita. Si cred ca inseamna un fel de datorie de a fi acolo, de a sustine. De a ajuta prin iubire, neconditionata, indiferent cata suferinta poate aduce actiunile unui barbat.

Multi oameni, desi orientati catre iubire de sine si schimbare in mai bine, sau constienta, se folosesc de iubire pentru a-i atrage pe ceilalti sa se conforme nevoilor lor. ”Te iubesc, asa ca te vad. Te pot ajuta. Lasa-ma sa te ajut.” Inseamna de fapt: ”Stiu mai bine si trebuie sa te schimbi. Te rog, schimba-te.” Si de fapt schimbarea trebuie sa se intample la ei, sa nu tolereze nimic ce le depaseste limita de confort.

Ce inseamna sa iubesti si sa fii iubita? Sa te schimbi pentru iubitul tau? Sa se schimbe el pentru tine?

Daca ne traim vietile din punctul in care suntem inradacinati in iubire de sine si respect, ne vom feri de oamenii ce nu stiu ce inseamna sa iubesti si sa fii iubita. De oamenii ce nu ne implinesc nevoile de baza. Evitam pur si simplu relatiile de cuplu ”proiect”, si cautam relatii sanatoase, ce presupun sa crestem impreuna. ”

Citeste si: Cursuri de mindfulness: afla cum sa iti schimbi viata in bine

Foto: Gulliver