Ce patesti cand te indragostesti. 6 lucruri nebanuite despre creier.

Crezi ca atunci cand te indragostesti esti fericita? De fapt, hormonul fericirii scade la fel de mult ca la un bolnav de tulburare obsesiv-compulsiva. In plus, te si prostesti! La propriu!

Ai inceput sa uiti lucruri, sa nu mai fii atenta, nu prea mai poti sa dormi si nu mai ai pofta de mancare? In plus, iti vine sa te uiti non-stop la telefon sa vezi daca tipul cel nou iti scrie? Cand te indragostesti, incepi sa iti pierzi controlul. Mindbodygreen.com a scris despre sase lucruri care se intampla in mintea ta cand te indragostesti. Lucruri la care nu te-ai fi gandit.

Ce se intampla cand te indragostesti

1. Diferentele sexuale dintre femei si barbati se micsoreaza

Din punct de vedere sexual, femeile si barbatii sunt diferiti. Dar, cand te indragostesti, aceste diferente sunt mai mici. Testosteronul la barbati scade, iar la femei creste. Intr-un fel, devenim mai asemanatori unii cu altii.

2. Scade nivelul de serotonina

Cei mai multi oameni spun ca sunt fericiti cand se indragostesc. Dar e imposibil. Cercetarile arata ca serotonina, care este hormonul fericirii, o ia in jos cand te indragostesti. Doctorul Marazziti, de la Universitatea din Pisa, a descoperit ca nivelul de serotonina al unui indragostit este asemanator cu al unui pacient cu tulburare obsesiv-compulsiva. Cu alte cuvinte, nu esti fericita, esti obsedata.

3. Creste nivelul de cortizol

Doctorul Marazziti a mai descoperit si ca, in timp ce serotonina scade, cortizolul creste. Cortizolul este hormonul stresului, care iti pregateste corpul de lupta. Nivelurile ridicate de cortizol te fac sa te simti plina de energie cand esti indragostita. De aceea, e posibil sa nu mai dormi bine si sa nu mai ai pofta de mancare.

4. Scade anxietatea

Cel mai ciudat e ca, desi cortizolul creste, nu te simti anxioasa. Dimpotriva. Te simti energica, dar nu ingrijorata. Cercetatorii Andreas Bartels si Semir Zeki, de la o universitate din Londra, au aflat ca, atunci cand te indragostesti, unele parti din creier ti se dezactiveaza, inclusiv zona in care se produce anxietatea.

5. Iti pierzi rationamentul

Stii cum se spune: ca dragotea e oarba. Andreas Bartels si Semir Zeki spun ca o alta zona care nu mai functioneaza normal cand te indragostesti este cortexul prefrontal ventromedial, adica acea parte a creierului care e responsabila cu judecata critica.

6. Te prostesti

Cercetatorii de la Universitatea din Leiden, Olanda, au descoperit ca, atunci cand te indragostesti, iti pierzi din functiile cognitive. Exact! Nu mai poti sa intelegi si sa percepi idei la fel de bine ca inainte de a te indragosti.

Toate aceste descoperiri nu pun intr-o lumina prea buna fiorii dragostei. Dar, fii serioasa! Orice ar fi, vei alege mereu sa te indragostesti!

FOTO: Guliver

Citeste si: De ce te indragostesti de cine nu trebuie. Ce trebuie sa schimbi.