Ce sa faci ca sa fii fericita.

Daca vrei sa fii fericita, alege sa cumperi experiente: calatorii sau tot felul de cursuri. Acestea te fac mai implinita decat cumpararea de haine si gadgeturi.

Sa spunem ca ai castigat recent o suma mai mare de bani. Poate o prima de Craciun. Ce vrei sa faci cu banii? Iti cumperi gadgeturi, haine sau alte lucruri? Sau pleci intr-o vacanta intr-un loc pe care nu l-ai mai vazut? Ce crezi ca iti trebuie ca sa fii fericita? Lucruri sau experiente de viata?

Unele persoane ezita cand e vorba de o astfel de alegere.

Experiente vs, lucruri

Potrivit universitatii de stat din San Francisco, oamenii sunt mai fericiti cand au parte de noi experiente decat cand isi cumpara lucruri materiale, scrie Lifehack.org. Si, totusi, esti tentata de multe ori sa cumperi, cu bani munciti din greu, haine, pantofi, gadgeturi, bijuterii si altele asemenea. De ce? Pentru ca acestea sunt lucruri tangibile. Le poti folosi, de poti atinge, ai senzatia ca le detii. Pe cand, cand cumperi experiente, iti faci noi amintiri. Si asta te ajuta sa fii fericita, desi, poate, acum nu iti dai seama.

Studiul spune, de fapt, ca, pe termen lung, pretuiesti mai mult amintirile si experientele. Pe cand, de obiecte te bucuri doar un timp scurt. Acum are sens, nu-i asa? O sa iti amintesti ani de zile excursia pe care ai facut-o vara trecuta in Europa. Dar ultimul telefon pe care ti l-ai luat va deveni o vechitura anul viitor.

De ce experientele te fac sa fii fericita

Obiectele noi pe care ti le cumperi te entuziasmeaza la inceput. Dar, cu timpul, ele devin parte obisnuita a vietii tale. E adevarat ca te bucura cate putin zi de zi. Dar cat dureaza aceasta bucurie? In primele saptamani e grozav! Te uiti mereu la noul tau smartphone si ai vrea sa porti zilnic pantofii cei rosii. Dar, peste o luna-doua, acestea devin doar niste obiecte. Nimic mai mult.

Daca esti din categoria femeilor care, in loc sa isi cumpere mereu cate ceva nou, prefera sa faca ceva nou – cum ar fi sa calatoreasca, sa mearga la cursuri si workshopuri – inseamna ca stii cum sa faci sa fii fericita. Ai o experienta de viata mai bogata si, chiar si cand nu iti permiti sa mergi in vacante, ai din ce sa te „hranesti” spiritual. Cu amintiri.

In plus, experientele te ajuta sa iti conturezi o identitate in care e din ce in ce mai greu sa te definesti. Si asta, spun cercetatorii, e crucial in dezvoltarea personala.

Ai experienta de viata, ai mai multi prieteni

Ca sa fii fericita ai nevoie si sa interactionezi cu alti oameni. Si poti face asta mult mai usor daca ai ce sa le povestesti. Sa le impartasesti celorlalti din experientele tale te ajuta cu adevarat sa fii fericita. In schimb, haine frumoase si telefoane scumpe are oricine. Cat de mult poti vorbi despre un obiect si cat te poate bucura o intalnire la care vorbesti cu prietenele numai despre ce ti-ai cumparat?

Acum ca stii de ce trebuie sa pui pret pe experiente, afla si Cum sa te bucuri mai mult de viata. 

FOTO: istockphoto.com