Ce spui cand nu stii ce sa spui.

Cand ai un prieten in suferinta e complicat. Poti ajunge sa il eviti doar pentru ca nu stii ce sa spui si cum sa te comporti. Insa el are nevoie de prezenta ta, chiar si daca taci. Ba chiar tacerea poate fi de ajutor!

Uneori, oamenii dragi noua au probleme. Fie ca sunt bolnavi, fie ca au pierdut pe cineva. Sunt momente in viata cand nu stii ce sa spui, cand nu iti vine sa raspunzi la telefon sau cand nu reusesti sa fii alaturi de cineva drag care ar avea nevoie de tine. Te simti vinovata pentru tacerea si lipsa ta de atitudine.

Ce sa faci cand nu stii ce sa spui

“Imi pare rau”, “Condoleante”, “O sa fie bine”, “Sunt alaturi de tine” sunt cuvinte care nu transmit mare lucru daca le trimiti intr-un mesaj text. De multe ori, trimiterea unui email sau a unui sms nu ajuta destul. De obicei, apelezi la aceste mesaje impersonale in momentele in care nu stii ce sa spui intr-o situatie delicata. Si tocmai acestea sunt momentele in care trebuie sa iti deschizi inima si sa fii emotionala. Fie ca iti suni prietenii sau te intalnesti cu ei ca sa le vorbesti fata in fata, cel mai bine este sa le fii alaturi in momentele grele.  Nu trebuie sa te simti obligata sa rezolvi problema, ci doar sa fii acolo.

Tacerea e ciudata doar cand nu ai incredere in ea. Exista aceasta tentatie, de a umple tacerea cu vorbe, in loc de a fi, pur si simplu, langa cel care are nevoie de tine. Un simplu “E o perioada grea pentru tine, treci prin multe” poate fi de ajuns.

Tacerea ajuta in situatii dificile

Cand nu stii ce sa spui e bine sa asculti. E suficient sa stai alaturi de cel care are nevoie de tine si sa il asiguri ca are sprijinul tau si ca nu e singur. Asta e ceea ce conteaza cel mai mult si, in multe cazuri, ajuta enorm intr-o situatie de criza.

In situatiile dificile, nu te teme sa taci! Tacerea nu este o rusine, ea trebuie onorata pentru ca inseamna ceva! Daca nu gasesti cuvintele potrivite, daca ti se pare ca ceea ce iti vine in minte ar putea suna ciudat intr-un anumit context, aminteste-ti ca ceea ce se afla in spatele cuvintelor e mai important.

FOTO: Guliver