postari pe facebook femei la laptop

In functie de tipul de personalitate pe care il ai, alegi sa publici pe retelele de socializare diferite informatii si fotografii. Un studiu arata ca aceste postari pe Facebook spun despre tine mai mult decat iti imaginezi.

Cand te uiti prin news feed-ul de Facebook observi ca prietenii tai postează tot felul de informaţii, de la anunţul unui nou loc de muncă la tot felul de fotografii din vacanţe idilice sau opinii referitoare la ultimele noutăţi de pe scena politică. Facebook abundă în tot felul de texte şi imagini cu potenţial de informare mai mare, mai mic sau egal cu zero. Intri pe Facebook atunci cand te plictisesti la serviciu sau inainte de culcare, cand nu te ia somnul. De multe ori, pierzi timpul cu aceste postari pe Facebook.

Postari pe Facebook ce iti contureaza personalitatea

Dar ce spun aceste postari pe Facebook despre personalitatea ta? Mai mult decat iti imaginezi. Pana la urma, cand folosesti Facebook iei anumite decizii despre ce sa afisezi pe pagina ta. Totul, cu intentia – constientizata sau nu – de a crea o anumita imagine despre tine. Aceasta imagine reflecta adevarul despre cine esti in viata reala? Ce inseamna daca postezi o imagine cu copilul tau nou-nascut sau publici o poezie scrisa de tine? Ce vrei sa transmiti, de fapt, celor care te urmaresc prin intermediul retelei de socializare?

Un studiu publicat recent in “Jurnalul personalitatii diferentelor individuale”, citat de elitedaily.com, ridica aceste intrebari. Cercetatorii Tara Marshall, Katharina Lefringhausen si Nelli Ferenczi au studiat modul in care stima de sine a unui individ si nivelul de narcisism pot anticipa ceea ce vor publica pe Facebook. Au fost analizati utilizatori de Facebook cu personalitate nevrotica, extrovertiti, cei deschisi catre experimentare, cei constiinciosi si cei considerati agreabili.

Ce postari pe Facebook primesc mai multe like-uri

Cercetatorii au urmarit scopul acestor postari pe Facebook, daca sunt facute pentru a fi validate de catre ceilalti sau doar din nevoia de exprimare, comunicare, conexiune cu cei din jur sau din dorinta de a impartasi informatii.

Studiul a fost realizat pe 555 de utlizatori de Facebook, 59% femei si 41% barbati. S-a constatat ca postarile despre activitati sociale si evenimentele obisnuite ale zilei primesc cele mai multe like-uri si comentarii, in timp ce observatiile intelectuale sunt cel mai putin apreciate. Cu alte cuvinte, cand scrii despre realizarile tale – personale sau profesionale – ceilalti te felicita. Dar, daca incerci sa pornesti o dezbatere politica pe Facebook, putina lume se va implica in discutie.

Postari pe Facebook si ce spun ele despre noi

Potrivit studiului, persoanele care au o stima de sine mai scazuta sunt tentate sa posteze fotografii sau informatii despre partenerul lor, ca modalitate de exprimare a sinelui. Poate si pentru ca isi simt relatia amenintata adesea.

Narcisistii scriu despre realizarile lor pentru a primi validarea, aprecierea prietenilor lor de pe Facebook. Ei se lauda pentru a castiga atentia. Tot ei, afiseaza date despre dietele pe care le urmeaza sau exercitiile fizice pe care le fac pentru a se exprima. In acest caz nu cauta confirmarea celorlalti. Acest lucru demonstreaza ca vor sa arate cat de importanta este pentru ei conditia fizica.

Ce vrei sa transmiti, de fapt, celor care te urmaresc prin intermediul acestor postari pe Facebook?

Extrovertitii publica informatii despre activitatile sociale si de zi cu zi, iar scopul lor este sa comunice si sa se afle in permanenta legatura cu ceilalti.

Nevroticii folosesc Facebook cu scopul clar de a primi o confirmare din partea celorlalti, pentru a cauta atentia si sprijinul care le lipseste in offline, in viata reala.

Cei deschisi catre noi experiente sunt interesati de subiecte intelectuale si vor sa impartaseasca informatii cu ceilalti utilizatori de Facebook.

Utilizatorii de Facebook constiinciosi scriu adesea despre copiii lor cu scopul de a impartasi informatii si de a comunica. Uneori, acest comportament duce la o forma de competitie intre parinti.

Desi studiul este limitat, in sensul ca s-a raportat la ceea ce au declarat participantii despre comportamentul lor pe Facebook, el arata felul in care social media reflecta atitudinile nostru din viata reala. Teama ca Facebook poate inseamna viata reala este justificata.

Citeste si Cum iti influenteaza profilul de Facebook viata personala.

Foto: Guliver