Ce spun psihologii despre casatoria traditionala? Este monogamia cheia catre fericire in relatia de cuplu? Sau relatiile deschise sunt la fel de satisfacatoare precum casniciile

Ce spun psihologii despre casatoria traditionala? Este monogamia cheia catre fericire in relatia de cuplu? Sau relatiile deschise sunt la fel de satisfacatoare precum casniciile? Iata ce am aflat de la specialistii de pe Psychology Today!

Da, relatiile de tip monogam sunt “traditionale” in cultura occidentala. In sensul ca este definita drept normalitate casatoria traditionala. Divortul este vazut ca un esec. Relatiile extra-conjugale devin infidelitati.

Insa, ce spun psihologii despre casatoria traditionala? Casnicia este varianta optima pentru a relationa cu barbatul sau femeia de langa tine? A insela inseamna ce mai exact? Cum definiti relatia voastra? Care sunt limitele ei?

Iata ce spun psihologii despre casatoria traditionala si despre casniciile deschise, in care fiecare partner isi expune “limitarile” de ordin sexual, erotic si intim. Conform ultimelor studii, exista insa mai multe variante de explorare a sexualitatii si mai multe variante de relatii intre parteneri.

Urmatoarele trei categorii nu fac parte din relatiile de tip monogam. Iata avantajele si dezavantajele de a fi intr-o astfel de relatie:

  1. Ce spun psihologii despre casatoria traditionala vs. relatia de tip poliamoros

Intr-un aranjament de tip poliamoros, in care ambii parteneri au “voie” sa mai aiba iubiti in plus, e clar ca nu vorbim despre “clasicul” mariaj. Insa, mariajul este relatia primara, iar relatiile ce apar pe langa el nu sunt vazute drept amentintari

Partenerii implicatii intr-o relatie de tip poliamoros constientizeaza ca nu isi pot implini toate nevoiel – emotionale sau sexuale – cu un singur partener, asa ca isi dau voie sa gaseasca si alte “solutii”.

  1. Ce spun psihologii despre casatoria traditionala vs. swinging

Schimbul de parteneri intre cupluri deja casatorite se intampla cu scopul varietatii sexuale. Exista cluburi si petreceri speciale, dedicate swinging-ului. Si nu este permisa niciun fel de legatura altfel decat sexuala.

  1. Ce spun psihologii despre casatoria traditionala vs. casnicia deschisa

In casatoriile deschise, partenerii au voie sa intretina relatii sexuale cu alte persoane, fara a cauta insa si satisfactie emotionala, care ar putea pune casnicia in pericol.

Spre deosebire de relatia poliamoroasa in care partenerii principali si secundari pot fi prieteni, in casniciile deschise, sotii nu cunosc relatiile “extra-conjugale” ale partenerului.

Casniciile deschise “se practica” atunci cand partenerii sunt in zone geografice diferite, cand sotul si sotia au libidouri diferite sau au alte orientari sexuale. Pe scurt, casatoria de tip deschis confera implinire sexuala nu doar cu partenerii legali, in timp ce confera suport emotional doar in casnicie.

Citeste si: Scarlett Johansson sustine ca monogamia nu e naturala. Ce spun expertii?

Foto: Gulliver