ce te imbatraneste cel mai mult

Ce te imbatraneste cel mai mult dintre alimentatie, ingrijirea corporala si mediul social? Cercetatorii cred ca lipsa prietenilor iti face cel mai mult rau.

Cand esti coplesita de programul incarcat si volumul mare de munca, primul lucru pe care il sacrifici este timpul alocat prietenilor. In marea schema a prioritatilor, angajamentele sociale par cele care ar fi de prisos, atunci cand esti ocupata. Asa ca reduci din timpul lor pana cand nu mai ramane aproape nimic. Chiar daca iti iubesti prietenii, de cate ori te-ai gasit in situatia in care sa le ceri sa reprogramati o intalnire cu doar cateva ore inainte de momentul planificat? E o tendinta naturala atunci cand simti ca alergi cu sufletul la gura prin viata.

Ce te imbatraneste cel mai mult din perspectiva stiintifica

Acum, insa, cercetatorii leaga acest obicei de ceea ce te imbatraneste cel mai mult, potrivit Mydomaine.com. Un studiu finantat de Institutul National al Imbatranirii din SUA si gandit de psihologul William J. Chopik din Michigan a cercetat felul in care prietenia influenteaza sanatatea si imbatranirea la persoanele in varsta. Rezultatul? Prieteniile depasesc relatiile familiale in ceea ce priveste efectul pe care il au asupra sanatatii, mai ales dupa 65 de ani. “Legaturile de familie stranse sunt legate de fericire, dar ele nu influenteaza prea mult speranta de viata”, spun cercetatorii. Asadar, ce te imbatraneste cel mai mult este lipsa unor relatii de prietenie autentice.

Stresul intre prieteni provoaca boli cronice

O alta descoperire legata de ce te imbatraneste cel mai mult este aceea ca stresul si presiunea care apar in relatiile de prietenie au un impact major asupra starii de bine. Persoanele care au relatii stresante prezinta un risc mai mare de boli cronice ca diabet, boli de inima si probleme psihiatrice. Pe de alta parte, stresul din familie nu e corelat cu boala.

Calitatea prieteniilor prevede adesea o stare de sanatate mai buna decat calitatea altor relatii, spune William J. Chopik. Desi studiul a fost realizat pe persoane in varsta, acest lucru nu diminueaza importanta prieteniei in viata ta, ca sa te mentii tanara cat mai mult timp.

In timp ce in scoala e usor sa iti faci prieteni si sa mentii aceste relatii, odata ce intri in viata de adult si incepi sa lucrezi, e dificil sa pastrezi prietenii. Daca acum iti faci timp sa ingrijesti relatiile de prietenie, ai sansa sa iti construiesti o retea de oameni pe care sa ii ai in jurul tau si la varsta a treia. Lucru extrem de important, cu atat mai mult cu cat mai tarziu e greu sa iti faci prietei noi, iar lipsa prieteniei este ceea ce te imbatraneste cel mai mult.

FOTO: IMDB

Citeste si: Cum isi construiesc fericirea oamenii cu inteligenta emotionala.