cea mai depresiva zi

In 2014, cea mai depresiva zi a anului a fost 20 ianuarie, in 2015, 19 ianuarie, anul trecut Blue Monday a picat pe 18, iar anul acesta 16 ianuarie este cea mai depresiva zi a anului. Cum se calculeaza si de unde a aparut aceasta „sarbatoare“, am aflat de la editorii thesun.co.uk.

Calculele indica a treia zi de luni din ianuarie ca fiind cea mai depresiva zi a anului, iar la aceasta data se ajunge dupa o formula care ia in calcul zilele trecute de la Craciun, pe cele de la intocmirea si/sau nerespectarea listei cu rezolutii, de cand incepi sa ai datorii. Sunt mai multi factori luati in considerare pentru stabilirea acestei zile. Si vremea intra in ecuatie, iar daca ne gandim la cum a fost in ultimele zile la noi, Blue Monday vine intr-un moment potrivit.

Sfatul nostru este sa nu lasi ca aceasta zi sa-ti strice planurile pe toata saptamana! Ce daca e luni, cand te-ai trezit era ceata si un frig de ingheata si pietrele? Si cand ai deschis televizorul in prima stire auzita ai aflat ca azi e OK sa fii trista? Nu te lasa influentata de toate acestea! Stabileste-ti prioritatile si incearca sa lupti contra curentului! Fii tu optimista, daca ceilalti prefera sa fie tristi. Fii tu zambitoare si energica, daca ceilalti vor sa joace rolul de apatici si depresivi!

Cea mai depresiva zi a anului – Cine a inventat acest eveniment?

Initial, formula de calcul pentru aceasta zi a fost inventata de Cliff Arnall, un psiholog-consultant pe probleme de fericire. Arnall a gandit aceasta ecuatie pentru una din reclamele unei companii de turism. Asta se intampla pe 24 ianuarie 2005. De atunci fenomenul a luat amploare, cu toate ca formula de calcul nu are temei stiintific. Cercetatorii au incercat sa gaseasca dovezi care sa justifice de ce cade cea mai depresiva zi din an intr-o luni si de ce in ianuarie.

Nu au gasit nimic. Asa ca s-a incercat eliminarea lui Blue Monday de pe lista cu „zile festive“. Insusi Cliff Arnall a cerut publicatiilor sa nu mai tipareasca sau sa editeze niciun cuvant despre aceasta zi. Compania de turism a contribuit si ea la scoaterea de pe piata a acestui „produs“ prin campania #StopBlueMonday. In zadar!

Ce poti face in cea mai depresiva zi a anului

Ca sa treci cu bine de aceasta zi, nu uita sa faci miscare, sa mananci, sa te hidratezi, sa te imbraci cu hainele preferate, sa iti aranjezi parul si sa te machiezi. Vorbeste cu familia la telefon, suna o prietena, fa lucruri care nu te lasa sa te izolezi de lume. Planifica o calatorie, comanda-ti o rochie superba pentru Valentine’s Day sau incepe sa tii o dieta sanatoasa, care te va scapa de kilogramele in plus. De asemenea, poti merge la cinema cu prietenii sau cu iubitul. Sunt comedii bune pe lista premierelor din ianuarie.

Nu uita ca depresia e o boala. O stiu!

Foto: Guliver