Cel mai prost sfat. Nu e bine nici sa-l primesti, nici sa-l dai.

Cel mai prost sfat pe care il poti primi sau oferi cuiva aflat intr-o situatie dificila este indemnul la uitare. “Uita!”, “O sa treca!”, “Nu te mai gandi la asta!” – toate sunt spuse mai mult din obisnuinta. De fapt, ar trebui sa iti analizezi sentimentele, nu sa le uiti.

“Uita!”. Un simplu cuvant folosit ca sfat general atunci cand tu sau un prieten trece printr-o despartire, cand e stresat sau ingrijorat. E un fel de mantra care incearca sa ii faca pe oameni sa scape de durere, dar, in realitate, e cel mai prost sfat, pentru ca provoaca mai multa durere, noteaza cei de la Mindbodygreen.com.

De ce indemnul la uitare e cel mai prost sfat

Indemnul “uita!” se bazeaza pe detasare. Iar detasarea e o practica rezonabila numai in unele aspecte din viata noastra – cum ar fi reducerea gandurilor negative sau a obiectelor materiale pe care le detii -, insa nu se aplica si atunci cand vine vorba de emotii.

Daca arunci din lucrurile care ocupa spatiu in casa te poti simti mai bine, dar sa scapi de un obiect primit de la fostul nu inseamna ca stergi durerea. Indemnul la uitare e cel mai prost sfat pe care l-ai putea da si pe care l-ai putea primi, pentru ca e nevoie sa iti observi si sa iti analizezi emotiile, sa folosesti experientele din viata ta ca sa evoluezi catre un sine mai bun.

Uneori, e usor sa uiti. Numai ca o faci la un nivel superficial, pentru ca te temi de propriile emotii. Te temi sa nu ramai captiva in propriile emotii negative. Insa, ca sa treci mai departe de o despartire sau de orice alt gen de problema, e nevoie sa iti procesezi emotiile.

Ce sa iti sfatuiesti prietenii aflati la greu

In loc sa dai si tu, la randul tau, cel mai prost sfat posibil, incearca sa nu mai folosesti acest cliseu, ci sa vorbesti din suflet. Asa ca incearca sa ii spui unui prieten care trece printr-o perioada dificila ca e important sa isi accepte sentimentele si, chiar daca e inconfortabil, sa se gandeasca o vreme la ele.

Cel mai prost sfat pe care l-ai putea da nu functioneaza niciodata in deceptiile din dragoste. Dragostea provoaca uneori multa durere si, cu toate acestea, nu dispare odata cu suferinta. Cineva care te-a ranit si s-a purtat urat cu tine va mai pastra un loc in inima ta o perioada de timp mai mare sau mai mica. Daca ai o prietena care inca isi iubeste fostul, desi el s-a purtat urat cu ea, nu inseamna ca trebuie sa ramana intr-o situatie care ii face rau. In aceste situatii, compasiunea este cea mai buna si este primul pas catre vindecare. Asa ca foloseste compasiunea si in relatia cu tine, dar si in relatia cu ceilalti, ca sa poti oferi sfaturi autentice si pline de empatie.

Nu iti consuma energia incercand sa uiti lucruri care sunt inca puternic prezente in sufletul tau. Accepta-ti emotiile reale si nu uita ca esti intr-o continua dezvoltare in urma oricarei experiente prin care treci.

FOTO: Guliver

Citeste si: Crezi ca nu poti ierta pe cineva care te-a ranit profund?