cele mai interesante iluzii optice cercuri in miscare

Creierul uman este foarte complex, dar foarte surprinzator in acelasi timp. Este interesant cat de usor ne putem pacali creierul sa perceapa ceva ce nu este real, folosindu-ne, asadar, de o iluzie optica. Foarte multe trucuri par ireale, dar oamenii de stiinta au descoperit cum functioneaza cele mai interesante iluzii optice.

Le numim iluzii optice, dar  ele ne ajuta ochii si creierul sa perceapa tot ce se intampla in jurul nostru. Potrivit businessinsider.com, putem invata foarte multe lucruri despre noi doar prvind cele mai interesante iluzii optice.

Cele mai interesante iluzii optice – descopera-le!

1. Iluzie periferica in deriva

In ciuda miscarilor circulare pe care le vezi, aceasta imagine este statica. Este un exemplu clasic de iluzie periferica in deriva, care ii creeaza creierului impresia ca are loc o miscare, desi acest lucru nu se intampla in realitate. Desi este foarte complex, creierul uman citeste informatia intr-un mod foarte simplu: pe masura ce ne miscam privirea de la stanga la dreapta, creierul analizeaza fiecare indiciu si apoi il proceseaza bucata cu bucata. Astfel, creierul proceseaza mult mai repede contrastele puternice, cum ar fi negru pe alb, decat contrastele slabe, cum ar fi negru pe gri, iar din aceasta cauza se creeaza iluzia de miscare.

cele mai interesante iluzii optice cercuri in miscare

2. Camera Ames

Camera Ames a fost inventata de medicul oftalmolog american Adelbert Ames Jr, in 1934. Aceasta iluzie se joaca cu simtul perspectivei. Orice camera in care intram este patrata sau dreptunghiulara, ceea ce inseamna ca peretii sunt paraleli unul cu celalalt si se intalnesc intr-un unghi de 90 de grade. In schimb, camera Ames este in forma de trapez. Astfel, coltul stang este mai indepartat decat coltul drept, ceea ce creeaza impresia ca incaperea se mareste pe masura ce o persoana paseste prin camera. In realitate, este vorba doar despre o persoana care se deplaseaza din punctul A in punctul B.

cele mai interesante iluzii optice camera ames

3. Iluzia nuantelor de gri

In 1995, un professor de la MIT, Institutul de Tehnologie din Massachusets, Edward Adelson, a demonstrat ca creierul uman poate fi pacalit foarte usor in momentul in care trebuie sa distinga nuantele unei culori. Profesorul a explicat ca creierului uman ii este foarte greu sa distinga schimbarile minore de nuanta, fiind fortat sa ghiceasca culoarea pe care noi credem ca o vedem. Cel mai bun exercitiu pentru a demonstra teoria profesorului Edward Adelson este prin compararea unei culori cu nuantele sale, aflate in imediata apropiere. De exemplu, o plansa pe care se afla mai multe mostre de nuante este foarte utila.

cele mai interesante iluzii obtice rombul gri

Vrei sa-ti imbunatatesti memoria? Iata 7 metode inedite!

Foto: Guliver