citesti oamenii

Uneori spunem ce gandim. Alteori proiectam niste masti sau niste replici in care nu credem. Daca vrei sa citesti oamenii in orice situatie, daca vrei sa cresti increderea in tine si stima de sine, invata trucurile propuse de Love Panky.

Descifreaza dupa limbajul corporal si din gesturile oamenilor ce gandesc sau ce parere au despre tine. Totul tine de felul in care ceilalti trimit mesaje verbal si nonverbal prin miscari, gesturi, expresii faciale sau actiuni.

Intrucat fiecare persoana isi comunica sentimentele diferit, poti fi confuza. Descopera mai jos cum sa citesti oamenii in orice situatie sociala, indiferent de felul lor de-a fi. Descopera indiicile ce te vor ajuta sa reactionezi adecvat situatiilor.

Aceste indicii ce te ajuta sa citesti oamenii iti vor facilita atat dezvoltarea personala, cat si traseul profesional. Curioasa?

 1. Cand incalci spatiul personal

Toti avem un spatiu personal, care poate fi incalcat cu permisiunea noastra. Cu siguranta ai intalnit, insa, oameni care preferea sa-ti vorbeasca de aproape. In situatii sociale, ai nevoie de o zona, de o distanta, numita spatiu personal.

Oamenii care vorbesc de aproape, tin sa te atinga sau te “imping” in timp ce vorbesc cu tine nu fac altceva decat sa arate o forma de agresivitate. Daca tu insati ai incalcat spatiul personal al cuiva, vei vedea ca persoana respectiva se trage inapoi sau cauta o iesire din priviri.

 1. Ce spune tonul vocii

Felul in care vorbim, inflexiunile din voce, tonurile releva ceea ce simtim. Daca vrei sa citesti oamenii dupa voce, o poti face. De altfel, adesea este mai important cum ni se spune ceva decat mesajul care ne este transmis.

Daca cineva vorbeste tare, gesticuleaza activ inseamna ca isi doreste sa fii atenta. Atunci cand o persoana repeta cateva sintagme, este cazul sa fii atenta la mesajele repetate.

Adesea este complicat intrucat tonul vocii si mesajul sunt diametral opuse. Ti se spune ca nu exista furie, dar se tipa la tine. Daca exista o neconcordanta, trebuie sa presupui, totusi, ca este vorba de o expresie a furiei.

Poti sa citesti oamenii dupa voce: daca tonul este ascutit, ridicat, semnalizeaza ca persoana este nervoasa, incitata, nerabdatoare. Daca persoana vorbeste jos, calm, atunci este vorba de un subiect serios, grav.

 1. Cum sa citesti oamenii si in e-mailuri sau mesaje

Poti sa ii citesti pe ceilalti si din limbajul corporal sau din gesturile lor, dar si din mesaje scrise. Din SMS-uri sau posta electronica, mai exact. Insa, specialistii Love Panky te sfatuiesc sa comunici fata in fata sau la telefon, intrucat in scris putem adauga de la noi perspective care nu sunt acolo.

 1. Sa ne privim in ochi?

Contactul vizual este unul dintre cele mai importante semnale pe care le trimitem sau le receptionam. De exemplu:

 • Daca o persoana evita sa te priveasca in ochi inseamna, in general, ca nu se simte confortabil, se simte vinovata, se simte ciudat sau ascunde ceva pentru ca nu stie cum sa abordeze problema.
 • Daca cineva nu te priveste in ochi cand vorbeste cu tine, trebuie sa intelegi ca nu poti avea incredere in acea persoana. Si ca evita ceva prin lipsa de interactiune.
 • Daca o persoana iti cauta privirea in adunari sociale sau discutii, aceea este persoana care te place cel mai mult.
 1. Cum iti dai seama din gesturile oamenilor de dispozitia lor

Poti sa citesti oamenii daca esti atenta la ce fac. De exemplu, daca persoana din fata ta se foieste in scaun sau nu-si gaseste pozitia, inseamna ca este plictisita sau ca nu se simte confortabil cu ce aude.

Este felul de a-ti spune ca isi doreste sa fie in alta parte. Este un tic nervos pe care oamenii il deprind pentru a comunica non-verbal ca sunt dezinteresati, ca au altele pe cap sau ca nu vor sa fie acolo unde sunt.

 1. Ce inseamna limbajul corporal

Ce inseamna cand o persoana isi tine bratele incrucisate? Limbajul corporal traduce totul pentru noi. Daca dialoghezi cu aceasta persoana, mainile incrucisate sunt un scut de protectie impotriva ta sau impotriva lucrurilor pe care le spui. Este un semn ca ceea ce spui nu este auzit sau nu se doreste sa fie receptionat.

Este o miscare defensiva si adesea vei oglindi pozitia aceasta corporala. Este felul prin care inchizi o conversatie neplacuta sau care te lezeaza.

 1. Felul in care se imbraca o persoana spune multe despre ea

Ai zice ca ne imbracam pur si simplu. Insa si felul in care alegem hainele reprezinta o proiectie a ceea ce simtim sau gandim. Hainele pe care le purtam transmit mereu un mesaj, de la culoare la lungime.

 1. Descifreaza expresiile faciale

Un indiciu social al felului in care se simte cel din fata ta este reprezentat de expresiile sale faciale. Adesea nu reusim sa ne controlam corpul sau expresiile. Daca esti furios, suparat, fericit, trist, se va arata pe chipul tau.

 1. Tu stii ce inseamna un zambet?

Un zambet, intr-o adunare sociala reprezinta un mesaj clar: persoana aceea te place sau ai facut-o fericita cu ceva. Daca o persoana iti ofera un zambet fortat, primesti mesajul ca, desi ar vrea sa crezi ca este fericita, nu este.

 1. Daca persoana din fata ta isi verifica mereu telefonul…

Poti sa citesti oamenii ocupati, fata de cei dezinteresati de ce ai de spus. Atunci cand persoana din fata ta isi verifica telefonul este plictisita sau deloc interesata de ce aude.

Daca cel din fata ta nu se poate concentra decat pe semnalul ca tu ai terminat de vorbit, ca sa se uite apoi in telefon, inseamna ca nu esti mai important ca metoda de “evitare” folosita.

 1. Ce inseamna cand cel din fata ta intrerupe orice forma de comunicare brusc?

Daca intr-un dialog o persoana se retrage brusc, abrupt, atunci a fost jignit de ceva ce ai spus sau se simte ofensat de ceva si nu isi doreste sa continuati dialogul pe tema respectiva.

 1. Cum citesti oamenii care oglindesc toate gesturile tale?

Fii atenta si la cei de langa tine, dar si la pozitia ta corporala. In general, tindem sa mimam comportamentul sau limbajul corporal al celui din fata noastra.

Daca vezi ca o persoana iti oglindeste pozitia corporala sau miscarile, inseamna ca isi doreste sa fie pe aceeasi lungime de unda cu tine, inseamna ca te asculta. Insa, inainte de a sari la concluzii exagerate, verifica-ti gesturile tale.

 1. Ce inseamna cand o persoana afirma verbal ce spui

Poti sa citesti oamenii si dupa ticuri verbale. Daca aveti o conversatie si persoana cealalata contribuie cu cate un cuvant (aprobator) din timp in timp, iti transmite mesajul ca asculta cu atentie.

Nu incurca asta cu dorinta de a te eclipsa sau cu dorinta de a “deturna” discutia. Este pur si simplu felul oamenilor de a spune “ai atentia mea si te ascult activ si sunt implicata”, intr-un singur cuvant. Desi crezi ca este un dialog disruptiv, nu este, deci tempereaza-ti replicile!

Nu este usor intotdeauna sa intelegem ce ni se spune chiar sub nasul si sub ochii nostri. Insa, comunicarea se face atat verbal, cat si prin mesaje subliminale sau prin gesturi si ticuri. Trebuie sa fii atenta, doar. Si de acum, vei fi!

Citeste si: 7 gesturi care ti se par inofensive, dar care iti strica imaginea

Foto: Guliver