cum sa impui limite sanatos

Cum sa impui limite in mod sanatos si sa comunici lucrurile dificile fara sa il ranesti pe cel caruia ii este adresata critica? Pare un lucru tare dificil si totusi exista solutii care te ajuta sa ai o cumincare optima chiar si atunci cand nu spui un lucru pozitiv.

In fiecare zi suntem nevoiti sa spunem “nu” diversilor oameni din viata noastra. La locul de munca sau acasa. Si totusi, desi ai zice ca “ai antrenament”, nu devine deloc mai simplu cu timpul. Nici macar cand refuzi o invitatie la film de la un prieten, nu-i asa?

Si totusi, am descoperit pe Real Simple cat e de simplu sa spui “nu”. Citeste si tu cum sa impui limite, dupa parerea expertilor:

  • Glumeste!

“Atunci cand trebuie sa refuz pe cineva, gasesc ca umorul ajuta sa dezamorsez situatia tensionata. Umorul ajuta sa distragi atentia de la potentiala senzatie de respingere pe care celalalt o are.

Cand o colega m-a rugat sa ii tin locul la un targ la scoala, am refuzat-o spunandu-i ca am programare la frizerie si ca noile mele suvite ar aduce mai multe zambete pe chipul copiilor decat prezenta la targ. Colega a fost amuzata si vestile nu tocmai bune nu au ranit asa de mult”.

Iata cum sa impui limite sanatos, glumind, dupa formula gasita de Julie Klam, scriitoare.

  • Nu-ti da prea multa importanta

Desi colegii si prietenii pun pret pe compania ta, nu va fi sfarsitul lumii daca refuzi o invitatie. Uneori oameni ce trebuie sa refuze simt nevoia unei justificari exagerate intrucat isi imagineaza ca impactul refuzului asupra celorlalti va fi foarte mare.

Apoi, cand spun nu, isi marturisesc sentimentele de vinovatie pentru ca se simt ingreunati de propriul refuz. Asta se transmite si interlocutorului. Insa, aminteste-ti ca nu vei strica nimanui ziua daca ai grija de tine si de prioritatile tale.

Iata cum sa impui limite conform spuselor lui Darcy Lockman, doctor si medic in New York

  • Cum sa impui limite: contabalanseaza emotia negativa

“Comentariile negative nu ajuta asa ca, atunci cand simt ca urmeaza sa dezamagesc pe cineva la un rol, accentuez si partile pozitive, pe langa vestea negativa.

Un compliment sau punerea in evidenta a unei abilitati, a unei calitati. Daca actorii isi poarta sufletul pe tava la auditii, le datorez acest respect, chiar daca nu prind rolul.”

Cum sa refuzi pe cineva dupa metoda lui Bernard Telsey, presedinte companie de casting (Sex and the City, Hairspray, Rent, Spider-Man)

  • Minte putin

Este in regula ca spui mici minciuni (asa-zisele minciuni albe) ca sa amortizezi o respingere, mai ales una romantica, de exemplu. Nu e necesar sa spui toate motivele pentru care te desparti de cineva, cat de usor iti vine sa faci asta sau ce crezi despre personalitatea lui.

Vrei sa comunici clar ca nu esti interesata. Cel mai bine este sa comunici ca nu exista potrivire, chimie, decat sa detaliezi comporamente si caracteristici personale carenu ti-au placut.

Cum sa impui limite cand te desparti de un barbat, conform Em & Lo, autori

  • Cum sa impui limite? Actioneaza acum!

“Atunci cand scriitorii imi <<vand>> o idee de care nu sunt interesata, le dau un raspuns cat pot de repede. Asta imi da optiunea sa caut pe altcineva mai potrivit pentru o colaborare. Asa ar trebui sa faci si tu cand trebuie sa spui <<nu>> la locul de munca sau unui client, ba chiar si unui amic sau iubit.

Daca primesti o invitatie si stai pe ganduri, refuz-o imediat! Daca ti se cere sa organizezi un eveniment ce presupune planificare, cere ragaz sa te gandesti. Insa de cum te decizi sa refuzi, spune <<M-am gandit bine la ce mi-ai cerut si ma simt onorata ca te-ai gandit la mine, insa nu cred ca sunt persoana potrivita>>”.

Cum sa impui limite conform lui Julie Barer, agent literar

Citeste si: Oamenii de succes. Ce refuza ei sa faca si le merge bine

Foto: Guliver