de ce faci cumparaturi impulsive si cum sa te opresti

Daca ai obiceiul sa faci cumparaturi impulsive, este bine sa afli care sunt cauzele. Si astfel nu te vei dezechilibra prea tare financiar, potrivit Forbes.com.

Cateodata cumperi ceva din magazin, pleci fericita de la casa de marcat si dupa o vreme incepi sa te simti vinovata: ai cheltuit prea multi bani sau e ceva de care nu ai neaparata nevoie. Sa faci cumparaturi impulsive nu este ceva foarte nociv, atat timp cat nu devine un obicei.

Daca vezi o pereche minunata de pantofi sau un tricou pe care trebuie sa-l ai, intr-o vitrina, atunci simti impulsul de a le cumpara. Este greu sa ignori acel impuls, dar nu imposibil.

Motive posibile pentru care faci cumparaturi impulsive

Te pacalesti ca economisesti. Logic, ar putea parea ca atunci cand cumperi ceva la reducere, faci economii. In loc sa platesti pretul intreg, platesti doar o parte. Dar astfel, de fapt, ajungi sa-ti depasesti bugetul. Pentru ca nu ai pus bani deoparte pentru lucruri noi, atunci cheltuiesti, nu economisesti.

Vrei sa te simti bine. Industria publicitara te face sa crezi ca viata ta ar fi mai buna doar daca ai avea acel produs. Ai fi mai fericita daca ai manca la acel restaurant, mai sanatoasa daca ai merge la acea sala, mai frumoasa daca ai purta hainele unei anumite marci. De multe ori, cumparaturile impulsive apar pentru ca vrei ca acel produs sa te ajute. Mai ales daca ai o zi mai proasta.

Daca iti place sa mergi la cumparaturi, planifica-ti bugetul astfel incat sa ai un fond pentru cumparaturi impulsive. Daca iti dai seama ca ai cumparat prea multe lucruri simpatice dar in mare parte inutile, s-ar putea sa ai o problema.

Cum sa faci mai putine cumparaturi impulsive

Simti regret? Daca recunosti semnele de mai sus, poti sa actionezi in aceasta privinta, pentru a nu te ingloda in datorii. Dar e nevoie de ceva munca!

In primul rand, compara pretul cu valoarea produsului. Intreaba-te daca acea pereche de ochelari sau colierul la care te uiti iti vor aduce atata fericire cat sa-si merite pretul. Compara si costul obiectului cu timpul in care va trebui sa muncesti pentru a castiga acei bani. Cate ore va trebui sa lucrezi pentru a plati acea pereche de ochelari de soare?

Lasa-ti cartea de credit acasa si ia cu tine doar suma pe care o ai in buget. Nu face cumparaturi atunci cand ai avut o zi proasta la serviciu sau ai primit vesti proaste. In acele conditii ai sanse mai mari sa faci investitii rele.

Daca esti o fashionista, afla ce sa nu cumperi niciodata.

Foto: Guliver