La ce sa renunti daca esti in cautarea fericirii

Daca te afli in cautarea fericirii, trebuie sa inveti sa renunti la cateva lucruri nocive. Ele iti vor face viata mai usoara si mult mai plina de bucurie!

De multe ori tinem cu dintii de multe lucruri din viata noastra care ne provoaca suferinta, stres si durere. In loc sa incercam sa ne eliberam de ele, nici nu vrem sa recunoastem ca ne fac rau. Themindunleashed.org a facut o lista. Depinde de tine sa schimbi lucrurile nocive din viata ta.

15 lucruri de lasat in urma daca esti in cautarea fericirii

1. Nevoia de a avea mereu dreptate. Nu suportam sa acceptam ca am gresit si mai ales sa ne cerem scuze. De ce trebuie sa ai dreptate? Daca persoanele din jurul tau nu inteleg modul in care vezi tu lucrurile, atunci nu insista. Nu lasa orgoliul sa iti controleze relatiile!

2. Nevoia de control. Incearca sa fii constienta de faptul ca nu poti controla mare lucru din ce se intampla in jurul tau. Situatii, evenimente, incidente neprevazute, ce sa mai zicem de alte persoane? Cat timp pierdem plangandu-ne de vreme? Putem sa schimbam ploaia cu soarele? Nu! Atunci n-are rost sa ii acorzi atat de multa importanta. Numai pe tine te poti controla, dar nici in acest caz nu e 100%. Mai are si subconstientul un cuvant de zis!

3. Nevoia de a da vina pe cineva. Nu mai da vina pe altii pentru ce ai sau nu ai, pentru ce simti sau nu, pentru ce ti se intampla. Cu totii facem exact ce putem in anumite momente. Dar poti modifica aceste comportamente. Asuma-ti raspunderea nu pentru actiunile celorlalti, ci pentru reactiile tale la ele.

4. Tendinta de a te critica singura. Tu trebuie sa fii persoana care te iubeste cel mai mult. Accepta ca gresesti, nu te mai compara cu altii si viata va fi mai usoara. Fii blanda cu tine. Spune-ti: „Ai gresit de data asta, dar data viitoare poti face mai bine”. Si gaseste solutii si incapataneaza-te sa le aplici data viitoare.

5. Tendinta de a te limita. Fii deschisa la schimbare. Nu pretinde ca stii cine esti. Nu poti fi aceeasi persoana de la o secunda la alta, cum sa fii aceeasi la distanta de ani? O convingere despre cum esti te impiedica sa faci schimbari acolo unde simti nevoia.

6. Tendinta de a te plange. De oameni, situatii, evenimente care te intristeaza si te deprima. Nimic nu te poate face nefericit fara ca tu sa ii dai voie. In plus, stiinta spune ca daca te plangi prea mult, te conditionezi sa te simti si mai rau.

7. Tendinta de a critica. Facem asta pentru ca cei din jur sunt diferiti de noi. Dar diferit nu inseamna neaparat mai rau si nimeni nu este o autoritate suprema, care sa spuna ce e bine si ce e rau. Toti cei din jurul tau se afla in cautarea fericirii, la fel ca tine.

8. Nevoia de a impresiona. Poti ajunge sa te prefaci ca esti altcineva, doar pentru a-i impresiona pe ceilalti. Dar asa fortezi situatia. In momentul in care vei fi pur si simplu tu, nu vei mai avea nevoie de eforturi pentru a-i atrage pe oameni.

9. Rezistenta la schimbare. Schimbarea e cat se poate de benefica. Te ajuta sa faci imbunatatiri in viata ta si a celorlalti. Nu te lupta cu ea, pentru ca nu vei avea de castigat. Lucrurile se vor schimba oricum, depinde de tine sa treci printr-o transformare si sa iesi de acolo mai inteleapta.

10. Stereotipuri. Nu mai pune etichete pe lucruri si oameni pe care nu-i intelegi. Nu exista ciudat, ci diferit. Deschide-ti mintea fata de perspectiva altora si vei avea doar de castigat. Daca respingi ceva ce nu cunosti, e o masura a ignorantei.

11. Frici. Sunt doar in mintea ta si doar tu le creezi si le dai putere.

12. Scuze. Nu te mai minti singura atunci cand simti ca nu poti face ceva. Intotdeauna exista o cale de rezolvare, dar depinde de tine sa-ti schimbi gradul de comoditate si sa elimini fricile legate de acea cale.

13. Trecutul. Nu il poti sterge, nu-l poti aduce inapoi. Datorita trecutului esti cine esti. Asa ca accepta-l, invata din el, dar traieste in prezent.

14. Atasamente. Suntem atasate de lucruri, amintiri, persoane, idei. Asta nu inseamna sa nu le iubesti, doar sa accepti ca ar putea disparea din viata ta la un moment dat. Odata cu atasamentul apare si teama ca vei pierde lucrul de care esti atasata. Nu incerca sa renunti la aceste lucruri imediat, ci putin cate putin.

15. Modul de a trai viata conform asteptarilor celorlalti. Tu esti singura care poate spune cum esti, cine esti si cum trebuie sa traiesti. Nu mama, iubitul, prietenii, seful sau societatea si regulile ei. Calea spre fericire este deschisa atunci cand traiesti exact asa cum ai nevoie si nu te mai lasi influentata de cei din jur, in mod direct sau indirect.

Pentru momentele grele, iti propunem un exercitiu ca sa fii fericita intr-un minut! Da, e posibil!

Foto: iStock.