compasiunea de sine

Ai trecut recent prin toate etapele unei despartiri dureroase, ai iubit, ai suferit, iar acum ai foarte multe regrete sau te consideri vinovata pentru foarte multe situatii? Daca nu poti scapa de regrete, compasiunea de sine te poate ajuta sa te simti mai bine si, in timp, sa te vindeci, scrie huffingtonpost.com.

Potrivit unui studiu realizat recent, compasiunea de sine te poate ajuta sa-ti “pansezi” inima si sa uiti de regrete, insa este nevoie de timp si de foarte mult exercitiu. Persoanele care au participat la studiu au incercat aceasta metoda si au ajuns la concluzia ca le-a fost mai usor sa treaca peste anumite situatii sau evenimente neplacute. Sa fii buna cu tine insati nu este o dovada de slabiciune, ci inseamna sa te accepti asa cum esti si sa renunti la regrete.

Compasiunea de sine – calea catre vindecare

Rezultatele studiului au fost publicate intr-un Glosar de Personalitate si Psihologie Sociala, iar persoanele care au participat la studiu au demonstrat ca aceasta metoda este eficienta in momentele cand ai vrea sa dai timpul inapoi ca sa procedezi altfel decat ai facut-o in trecut. Dar nu poti. Si asta te macina!

Desi regretele sunt dureroase si lasa urme adanci in suflet, ele te pot ajuta sa devii o persoana mai puternica. Totul depinde doar de tine si de modul in care alegi sa le depasesti. Desigur, aceasta metoda nu se aplica in cazul tuturor, iar explicatia ar putea fi destul de simpla, spun psihologii. Nu regretele sunt importante, ci modul in care o persoana alege sa se confrunte cu ele. Sunt persoane care aleg sa fuga de regrete si sa se minta ca ele nu exista si sunt persoane care le accepta si le confrunta.

Cu alte cuvinte, potrivit studiului, compasiunea de sine poate fi un factor decisiv. Participantii la studiu au fost rugati sa ia in considerare stima de sine, compasiunea si nevoia de control. Cei care au trait cu multa compasiune au avut cele mai bune rezultate, intrucat aceasta i-a ajutat sa isi inteleaga mai bine sentimentele si starile prin care trec. Daca alegi sa te concentrezi asupra calitatilor pe care le ai, nu vei reusi sa te simti mai bine. In schimb, daca alegi sa dai dovada de compasiune fata de tine insati, vei reusi sa intelegi mai bine starile prin care treci si iti va fi mai usor sa uiti de regrete.

Compasiunea de sine te ajuta sa iesi din zona de confort

Daca reusesti sa aplici aceasta metoda, iti va fi mai usor sa iei din zona de confort, iar pe viitor vei reusi sa faci alegeri sanatoase. Vei reusi sa intelegi toate starile prin care treci si vei fi mai ingaduitoare fata de tine insati. In plus, te va ajuta sa intelegi ce ti se intampla si cum trebuie sa actionzi ca sa faci unele imbunatatiri in viata ta.

Acceptarea este cheia care te ajuta sa intelegi de ce regretele te pot ajuta sa te vindeci si sa treci mai departe, sa evoluezi si sa te simti mai bine. Totodata, poti sa incerci sa dai o nota pozitiva fiecarei experiente prin care ai trecut, pentru ca acest exercitiu te va ajuta sa te ierti si sa uiti de regrete.

Afla si de ce iubirea de sine te ajuta sa te vindeci!

Daca ti-a placut acest articol, da like pe pagina noastra de Facebook sau aboneaza-te la newsletter si o sa gasesti acolo si mai multe astfel de informatii!

Foto: Guliver