criza varstei mijlocii

Criza varstei mijlocii este din ce in ce mai prezenta in zilele noastre. Si, conform ultimelor studii, numarul persoanelor care trec prin aceasta etapa creste. Efectul? Cresteri ale aventurilor extraconjugale.

Specialistii de la Psychology Today sustin ca exista o conexiune intre criza varstei mijlocii si sexul extraconjugal. Partenerii de varsta mijlocie au sanse mai mari de a-si insela sotiile sau iubitele, fata de cei tineri. Cel putin asa sustin ultimele studii de la Universitatea din Utah.

Conform acestui studiu, persoanele ce trec prin criza varstei mijlocii vor fi infidele mai mult in afara casatoriei decat pana acum. Aceste cresteri se inregistreaza inca din anul 2000.

Ce legatura exista intre criza varstei mijlocii si aventurile extraconjugale

Dupa parerea specialistilor, exista si motive cunoscute, evidente, cat si motive ascunse sau mai putin intuitive pentru care barbatii si femeile de varsta medie isi insala partenerii. Psihologii spun ca poate aparea criza varstei mijlocii daca intervin in cuplu factori precum plictiseala, lipsa dorintei sexuale si conflictele nerezolvate in timpul unui mariaj pe termen lung.

Toate acestea la un loc, impreuna cu insatisfactia legata de cariera, dar si lipsa unui scop in viata pot duce la criza varstei mijlocii. Pe langa acesti factori, criza varstei mijlocii apare si in contextul unei normalizari a sexualitatii. In contextul unei discrepante intre generatia mai veche si generatia tanara, care alege parteneriate intime, care cauta dorinta, placere.

Insa criza varstei mijlocii poate sa apara si in contextul unor relatii de cuplu, fara sa se produca o aventura extraconjugala, fara ca unul dintre parteneri sa insele, sa fie infidel emotional sau sexual. Se poate manifesta prin depresie, dorinta de teribilism, asociata varstei adolescentine, pasivitate sau retragere din cuplu, dorinta de a epata.

Pentru cuplurile noi, tinere, specialistii sustin ca exista multe variante de explorare a sexualitatii si a intimitatii, fapt ce ar putea scadea incidenta aparitiei unor crize existentiale dupa mijlocul vietii.

Citeste si: Lucrurile de care se tem barbatii: cititi cu atentie, doamnelor!

Foto: Guliver