cum comunici cu un introvertit

Cum comunici cu un introvertit si mai ales ca sa nu ii spui niciodata unei persoane care nu pare deschisa la comunicare? Am gasit cateva solutii eficiente pe Elite Daily.

Ai o prietena pe care o cataloghezi drept introvertita? Poate ca nu vorbeste prea mult. Poate ca interactioneaza putin. Cu siguranta primeste adesea intrebarea “Hei, esti in regula? Ai patit ceva?”.

Si cu siguranta si mai multi “doritori de bine” vor sa o ajute si ii dau sfaturi sa se deschida si sa devina mai comunicativa. Insa, nu e asa de simplu, trebuie sa stii cum comunici cu un introvertit. Pentru ca introvertitii nu sunt tacuti si atat. Ci, pur si simplu, gandesc mai mult si apreciaza timpul petrecut cu ei insisi.

Unei astfel de persoane nu inseamna ca nu ii face placere sa te vada, nu inseamna ca i se pare dificil sa socializeze. E posibil sa asculte mai multe decat sa vorbeasca. Sa contemple gandurile inainte de a le verbaliza. Deci s-ar putea ca vorbele critice la adresa introvertitilor sa nu pice bine.

Ba chiar sa perceapa urmatoarele fraze drept enervante. Iata cum comunici cu un introvertit asa incat sa nu il jignesti. Sunt cinci lucruri pe care e bine sa nu i le spui niciodata unei persoane timide:

  1. Vai! Dar esti atat de tacut!

Din pacate, introversia si tacerea au fost asociate cumva in mintile oamenilor. Inainte de a spune asta unui introvertit, opreste-te pentru ca il faci pe cel cu care dialoghezi sa se simta inconfortabil si sa nu-si mai doreasca sa interactioneze cu tine deloc.

  1. Vorbeste si tu cu mine, hai ca nu musc!

Cum comunici cu un introvertit? Cu siguranta nu cu astfel de “glume” cu potential agresiv. Sigur ca nu musti si nu ai vreo tulburare comportamentala. Daca ii spui asta, e ca si cum i-ai zice ca e putin de tot “naiv”. Stii, el chiar credea ca tu musti!

Cand ii spui asta unui introvertit, cu siguranta se va inchide de tot. Nu le e frica sa vorbeasca, ci pur si simplu nu se arunca in conversatii. Daca el ti-ar zice in timp ce tu vorbesti “Taci putin, ca nu o sa mori!” ti-ar placea?

  1. Cum comunici cu un introvertit? Nu-i spune ca e timid!

Sigur au auzit-o si pe asta! Insa s-a impamantenit eronat ca introvertitii sunt timizi. De fapt, cu prietenii lui, el vorbeste mult si bine.

  1. Dar de ce esti asa nervos?

Invata cum comunici cu un introvertit intrucat s-ar putea sa pierzi un prieten daca ii spui ca e nervos. Sigur nu este nervos. E posibil sa nu aiba chef de vorba, insa nu e nervos, fricos, inconfortabil.

Ceea ce nu realizeaza oamenii este ca introvertitii sunt fericiti sa asculte, sa observe si sa reactioneze dupa ce gandesc si cantaresc bine. Destul de matur, nu?

  1. Vei iesi tu din carapace intr-o zi!

Raspunsul ar fi – daca s-ar deranja sa ti-l dea – “Dar ce e in neregula cu mine asa cum sunt?”. Ideea ca introvertitii trebuie sa devina extrovertiti ca sa “infloreasca” trebuie sa inceteze.

E perfect normal ca o persoana sa fie introverita. Nu au nevoie sa se schimbe pentru ca altii sa se simta mai confortabil! Deci, ce zici? Ai invatat cum comunici cu un introvertit?

Citeste si: Un introvertit poate fi lider de opinie! Cercetatorii explica

Foto: Gulliver