Cum descoperi un narcisist

Te-ai intrebat vreodata daca un barbat pe care il cunosti, un coleg, un prieten sau chiar un membru al familiei, este narcisist? Cum ar fi fost posibil sa iti dai seama? Ai putea foarte bine sa-i aplici un chestionar cu ajutorul caruia poti descoperi elementele caracteristice ale unui narcisist, dar poate fi un proces prea lung si destul de obositor. Psychologytoday.com iti arata cum descoperi un narcisist cu o simpla intrebare! 

O profesoara de la Universitatea din Indiana, S.U.A, a descoperit recent ca aplicarea unui chestionar pentru depistarea trasaturilor narcisiste dureaza prea mult, asa ca s-a gandit sa rezume totul la o simpla intrebare.

La inceput, aceasta a fost destul de sceptica si nu credea ca o simpla intrebare o poate ajuta sa afle daca o persoana  e sau nu narcisista, avand in vedere ca narcisismul este o tulburare de comportament destul de complexa si discutabila.

Cum descoperi un narcisist cu o simpla intrebare

Bazandu-se pe toate cercetarile in domeniu si pe toate trasaturile de caracter pe care le cunoaste, profesoara de la Universitatea din Indiana a decis sa aplice teoria ei pe 2.000 de adulti. Rezultatele au fost publicate intr-un glosar, Personalitate si Diferente Individuale. Cei de la psychologytoday.com au reusit sa reproduca cele mai multe dintre concluziile initiale si sa ajunga la doua concluzii principale.

1. Intrebarea adresata de profesoara de la Universitatea din Indiana se coreleaza pozitiv cu chestionarul mai complex de 40 de intrebari (adica, ambele par sa masoare narcisismul).

2. Este important faptul ca, in timp ce chestionarul de 40 de intrebari asociaza narcisismul cu o stare normala si cu stima de sine, ca urmare a intrebarilor legate de incredere, chestionarul bazat pe o singura intrebare nu face corelarea cu stima de sine. Cu alte cuvinte, intrebarea nu este utila pentru a-i descoperi pe acei narcisisti care au trasaturi slabe, ci este utila pentru a-i descoperi pe cei care sunt puternic afectati de aceasta tulburare comportamentala.

Vrei sa stii cum descoperi un narcisist cu o simpla intrebare? Iata raspunsul mai jos!

Esti narcisist?

Probabil nu este o intrebare foarte prietenoasa si foarte multe persoane s-ar putea simti atacate, dar aceasta intrebare, potrivit profesoarei de la Universitatea din Indiana, te ajuta sa descoperi un narcisist. Adevaratii narcisisti nu considera ca narcisismul este ceva rau. Din contra, ei sunt mandri ca au aceasta tulburare comportamentala. Numeroase studii au aratat ca foarte multi narcisisti au recunoscut ca sufera de aceasta tulburare comportamentala si s-au descris ca fiind aroganti. Mai mult, narcisistii sunt constienti ca ceilalti nu au o parere foarte buna despre ei, dar se pare ca acest lucru nu ii deranjeaza.

Legat de acest subiect, cum descoperi un narcisist, cei de la psyhologytoday.com au ajuns la concluzia ca, in primul rand, aceasta intrebare este foarte utila si ajuta pe oricine sa depisteze un narcisist. Mai mult, orice narcisist devine constient de tulburarea sa comportamentala si accepta sa recunoasca acest lucru. Aceasta intrebare ofera oricarui narcisist sansa sa-si recunoasca tulburarea comportamentala cu ajutorul unui raspuns afirmativ. In al doilea rand, intrebarea este definitia in sine a unui narcisist. De ce? Pentru ca termenul in sine te duce cu gandul la o persoana egoista si auto-concentrata.

Desigur, o simpla intrebare nu te poate ajuta sa iti dai seama cu ce fel de narcisist te confrunti, ceea ce te trimite cu gandul la alta problema: cum iti dai seama in ce masura trasaturile negative ii influenteaza comportamentul narcisist.

Probabil esti constienta ca un barbat narcisist te va face sa suferi, dar, cu toate acestea, nu stii cum sa il recunosti. Iata un articol care iti arata la ce semne sa fii atenta atunci cand vrei sa recunosti un barbat narcisist!

Foto: Guliver