Cum dezvolti inteligenta emotionala: iata cum sa te comporti

Cum dezvolti inteligenta emotionala – descopera si tu comportamentul pe care il au oamenii cu IQ emotional ridicat, conform editorilor Time de la Motto.

Inteligenta emotionala se refera la cum ne comportam, la cum facem fata provocarilor sociale, la cum luam decizii personale pentru a avea rezultate pozitive. EQ – Iq-ul emotional este greu de masurat. Insa, iata cum se comporta oamenii cu inteligenta emotionala ridicata. Iata cum dezvolti inteligenta emotionala.

 1. Ai un vocabular robust

Iata cum dezvolti inteligenta emotionala: iti dezvolti vocabularul! Si cuvintele care se refera la identificarea emotiilor pe care le experimentezi. Doar 36% din oameni pot numi ceea ce simt. Fapt problematic intrucat a numi o emotie inseamna a o intelege. Altfel exista multe alegerei irationale si actiuni contraproductive.

Oamenii cu inteligenta emotionala ridicata isi controleaza emotiile pentru ca stiu sa le explice. Stiu sa descrie ceea ce simt. Anxioasa, nervoasa, agresiva, frustrata – sunt cuvinte pe care oamenii cu EQ mare le folosesc. Ei nu spun doar ca sunt intr-o pasa proasta.

 1. Esti curioasa in ceea ce ii priveste pe cei din jur

Cum dezvolti inteligenta emotionala? Fii curioasa in ceea ce ii proveste pe oamenii de langa tine. Introvertiti sau extreovertiti, oamenii cu EQ mare vor sa ii stie pe cei din jurul lor. Este o forma de empatie. Oamenii inteligenti emotional vor sa stie prin ce trec altii si cum pot ajuta.

 1. Accepti si te bucuri de schimbare

Daca schimbarile prin care treci nu sunt prilej de spaima sau anxietate. Daca privesti schimbarea drept o noua modalitate de a te adapta, de a creste. Daca stii ca schimbarea e evolutie, succes, implinire. Daca accepti schimbarea. Iata cum dezvolti inteligenta emotionala!

 1. Iti stii punctele forte, dar si slabiciunile

Oamenii inteligenti emotional isi inteleg emotiile. Si mai mult, ei stiu la ce sunt buni si care sunt defectele lor. Ei stiu cum sa isi folseasca atuurile la maximum si mai ales stiu cum sa nu isi lase emotiile negative sau defectele sa le “strice ploile”.

 1. Poti evalua bine caracterul altei persoane

Inteligenta emotionala inseamna perceptie sociala. Abilitatea de a-i citi pe ceilalti. De a intelege prin ce trec. In timp, intelegi “de unde vin si unde se duc” oamenii din jurul tau. Deci afli cum dezvolti inteligenta emotionala.

 1. Nu esti usor de jignit

Esti plin de incredere in sine si ai mintea deschisa. Deci esti greu de jignit. Deci, daca esti capabil sa razi de tine, ai un IQ emotional mare.

 1. Stii cum sa spui NU. Si tie, si altora!

Autocontrol. Capacitatea de a evita actiunile impulsive. Capacitatea de a spune NU – studiile arata ca oamenii care nu stiu sa refuze, au probleme legate de stres, burnout, depresie. Iata cum dezvolti inteligenta emotionala: inveti sa spui NU. Nu sa spui “nu cred ca”, “nu sunt sigura ca”.

 1. Uiti de greseli

Oamenii cu IQ emotional mare isi accepta greselile. Nu le uita. Invata din ele. Insa nici nu le “tin” cu ei mereu. Ei se adapteaza, au succes. A-ti uita greselile duce la a le repeta. A-ti spune mereu si mereu ca ai gresit duce la anxietate.

 1. Oferi dar nu astepti nimic la schimb

Daca oferi fara a astepta la schimb ceva, acesta este semnul unui om inteligent emtional.

 1. Nu tii ranchiuna

Emotiile negative ce se aculumeaza atunci cand tii ranchiuna iti trasnformna comportamentul. Corpul intra in stare de alerta. Pe termen lung, acesta este un stresor important. De ce ti-ai face asta daca esti un om inteligent emotional?

 1. Neutralizezi oamenii toxici

Daca nu esti un om cu EQ mare sa ai de a face cu oameni toxici e de multe ori obositor. Insa oamenii inteligenti emotional sunt capabili sa neutralizeze oamenii toxici. Si asta in principal pentru ca oamenii cu EQ mare isi controleaza emotiile si daca interactioneaza cu oameni negativisti nu lasa frustrarea sau furia sa creeze haos. Oamenii cu inteligenta emotionala gasesc calea de mijloc si atunci cand au de a face cu un om toxic.

 1. Nu cauti perfectiunea

Iata cum dezvolti inteligenta emotionala: nu mai continui sa atingi perfectiunea pentru ca stii ca nu exista. Stii ca oamenii gresesc. Stii ca a te “bate la cap” – a te persecuta – nu te aduce mai aproape de perfectiune. Nu mai petrece timp lamentandu-te cu ce nu ti-a iesit. Ci gaseste solutia, cu ce sa faci data viitoare, intr-o situatie asemanatoare.

 1. Esti fericit cu ceea ce ai

Daca esti recunoscatoare pentru ce ai, esti un om fericit. In plus, reduci hormonul stresului cu pana la 23%!

 1. Te deconectezi de ce e in jurul tau

Atunci cand esti mereu la dispozitia altora, ai de suferit. Impune-ti un timp al tau. Un timp in afafar jobului. Un timp doar cu tine. Asta te aduce mai aproape de o viata implinita. Pentru c astfel te indepartezi de stresorii constanti din viata ta. Da-ti o pauza!

 1. Iti limitezi aportul de cafeina

Atunci cand bei cafea prea multa, se secreta mai multa adrenalina. Deci, sansele de a intra intr-o stare de anxietate sau stres, cresc. Evita sa-ti pui mintea si corpul in stare de alerta!

 1. Dormi atat cat ai nevoie

Un alt lucru pe care oamenii cu inteligenta emotionala il fac? Dorm. Se odihnesc! Stiu ca si odihna le face bine. Atunci cand dormi, mintea ta se reincarca. Se refac conexiunile neuronale. Astfel ai mai mult autocontrol, atentie si memorie mai buna. Iata cum dezvolti inteligenta emotionala prin somn!

 1. Opresti discursurile interioare negative

Cu cat lasi gandurile pesimiste sa iti ramana in minte, cu atat le dai putere. Oamenii cu EQ mare isi separa gandurile si reusesc sa scape de negativism, cautand o abordare optimista, pozitiva.

 1. Nu permiti nimanui sa iti limiteze fericirea

Cand placerea ta, satisfactia ta, parerea ta buna despre tine este alimentata doar de opiniile celor din jur, nu mai esti tu “sefa” propriei fericiri. Iata cum dezvolti inteligenta emotionala: devii TU sursa ta de fericire. Devii TU resursa ta in situatii nefavorabile. Nicio parere a celor din jur nu conteaza daca te face nefericita!

Citeste si: Personalitatea psiho-emotionala superioara – cine sunt oamenii noului mileniu

Foto: Gulliver