cum este sa fii o femeie supraponderala

Cum este sa fii o femeie supraponderala cand peste tot – TV, media, ziare, reviste, retele de socializare – se poarta femeile slabe? Iata ce simte o “femeie grasa”, cum o jignesti, cum o poti face sa se simta neacceptata, chiar si atunci cand crezi ca o ajuti. Am aflat marturisirea reala de pe Your Tango.

Cum este sa fii o femeie supraponderala cand modelele XXL sunt de fapt femei cu doar cateva kilograme in plus? Teribil de greu! Cu atat mai mult cu cat oamenii iti spun fie direct, fie mai voalat ca esti grasa!

Nu ii spune unei femei supraponderale ca e frumoasa, in ciuda masurii purtate la haine

Chiar crezi ca ii faci un compliment? Ei bine, nu! Ii spui doar “Esti frumoasa la fata. Dar hei, ESTI GRASA!” sau in alte cuvinte “Fa ceva cu grasimea aia ca sa fii frumoasa!”. Si a face un compliment e o arta pana la urma.

Nu jigni! Nimeni nu merita rautate!

Te simti mai fericit daca provoci tristete sau lacrimi? Pana la urma cum este sa fii o femeie supraponderala cand “toata lumea apreciaza femeile slabe”?

N-ar fi nicicum, daca aprecierea femeilor normoponderale n-ar isca atata ura impotriva femeilor cu cateva kilograme in plus! Toti suntem oameni si toti suferim atunci cand suntem jigniti.

Cum este sa fii o femeie supraponderala cand auzi urmatoarele in jurul tau?

  • «Nu esti grasa! Esti un on frumos pe dinauntru si pe dinafara»
  • «Nu-ti spune ca esti grasa! Ai un suflet extraordinar si asta e ceea ce conteaza!»
  • «Esti frumoasa asa cum esti, dar te pot ajuta sa slabesti, daca te decizi»

Desi par cuvinte pozitive, nu fac decat sa scoata si mai mult in evidenta kilogramele in plus.

Exista o miscare care indeamna la pozitivitate indiferent de masura la haine

Miscarea ce indeamna la pozitivism in ceea ce priveste coprurile oamenilor ii incurajeaza pe oameni sa aiba afirmatii mai bune, “iertatoare” cu privire la corpurile lor.

Are ca scop ca oamenii grasi sau slabi sa duca un stil de viata sanatos, sa isi gaseasca locul acela in viata in care sunt fericiti, fac sport, au o alta atitudine. Aceasta miscare pozitiva are ca scop imbunatatirea imaginii si a stimei de sine.

Okay! Mi-nu-nat! Poate ca asta functioneaza pentru alte femei, dar cum este sa fii o femeie supraponderala si sa auzi asta? Sa auzi ca toti incurajeaza:

  • “Acceptarea femeilor indiferent de numarul kilogramelor”
  • “Iubim corpurile indiferent de dimensiuni”
  • “ Suntem toti frumosi si nu conteaza masurile de la haine”

Si totusi – a spune “nu am nicio problema ca esti grasa” e un mod pasiv-agresiv de a pune problema

Ei bine, tocmai felul acesta de a vorbi despre femeile supraponderale sau obeze e o metoda pasiv-agresiva de a le spune “heeeei, esti grasa! Noi vedem asta! Tu vezi asta?”

Cum este sa fii o femeie supraponderala cand orice compliment aduce si mai multa vinovatie?

Niciun om nu-si doreste sa fie criticat. Si cu siguranta, niciun om nu vrea sa auda din gura altuia ceea ce el insusi gandeste despre el. Ai senzatia ca o femeie cu niste kilograme in plus nu se vede? Nu stie cine e? Awww, ce bine ca ai aparut TU in viata ei, sa-i spui asta! Ce sa mai, sa-i schimbi existenta in bine!

Da, femeile obeze stiu ca sunt obeze. Nu e un cuvant urat “grasa” la fel cum nici “slaba” nu este jignitor. Este un adjectiv.

Cum este sa fii o femeie supraponderala cand cei din jurul tau te cred lenesa, nesimtitoare, egoista, dezgustatoare? Cand tot auzi despre bolile pe care le poti dezvolta cu alegerile tale alimetare? Cand tot vezi tipologii de femei normo sau subponderale considerate “cum trebuie”? Iti cam vine sa-i explici celui care te jingeste ca toti avem obiceiuri nesanatoase si ca ar face bine sa-si vada de perfectiunea lui!

Daca o “femeie grasa” isi aceepta corpul, tu de ce nu o faci?

Okay, poate va veni ziua cand femeia aceea pe care ai catalogat-o drept “grasano” va vrea sa slabeasca. Poate va fi maine sau peste 10 ani. Pana atunci, ar fi cazul sa nu mai pui vinovatie si sa nu insisti ca ea trebuie sa-si accepte corpul! E treaba ei ce face cu corpul ei!

Si daca vor fi zile cand nu se accepta asa cum este, treaba ei! Nu a ta!

Acceptarea nu trebuie fortata nicicum. Ca e vorba de greutate, sexualitate, rasa etc. Oamenii trebuie sa-si doreasca pe bune, onest, din suflet, sa se schimbe. Sa accepte. N-o sa faci tu lumea bine, n-o sa salvezi tu femeie aceea cu X kilograme in plus!

Pana la urma, daca tot ai aflat cum este sa fii o femeie supraponderala si sa fii privita cu dezgust, ce-ar fi sa iti intorci atentia asupra vietii tale si sa salvezi sau schimbi pe-acolo ce e de salvat si schimbat!

Citeste si: Conteaza aspectul fizic? Sunt persoanele slabe mai privilegiate sau este o idee preconceputa?

Foto: Gulliver