gandirea negativa femeie in intuneric

Suntem deja familiarizati cu legatura dintre minte-corp. Spre exemplu, stim ca atunci cand suntem stresati, exista sanse sa ne doara stomacul. Editorii site-ului news.health.com subliniaza, insa, ca tot mai multe cercetari arata ca gandirea negativa poate declansa probleme de sanatate grave.

“Multe emotii negative precum furia, frica si frustrarea devin problematice cand se transforma intr-o dispozitie permanenta sau intr-o conceptie obisnuita despre viata”, explica Emiliana Simon-Thomas, director al Centrului de Stiinta Greater Good al University of California, Berekeley, citata de news.health.com. Iata ce efecte are gandirea negativa asupra noastra.

Gandirea negativa: ce paralela fac studiile intre emotii si boala

Sa luam, spre exemplu, sarcasmul. Un studiu, facut in 2014 si publicat in revista medicala Neurology, a aratat ca persoanele sarcastice si neincrezatoare in oameni au un risc mai mare de a se confrunta cu dementa. Insa aceasta atitudine negativa vizavi de ceilalti, poate determina si aparitia unor probleme la inima.

Un alt studiu, facut in 2009 si publicat in revista medicala Circulation, a ajuns la concluzia ca cele mai sarcastice dintre participante aveau sanse mai mari sa sufere de boli de inima comparativ cu cele mai putin sarcastice. Acelasi studiu releva si ca femeile pesimiste au o speranta de viata mai mica decat cele care privesc lumea cu optimism.

Stresul este dusmanul nostru cel mai mare! Fa tot posibilul ca sa-l reduci la minimum!

O alta emotie negativa, care a fost legata de o sanatate precara, este ostilitatea. Potrivit unui studiu din 2014, publicat in revista Stroke, oamenii fara prieteni si cu probleme de stres cronic si simptome depresive au un risc mai mare de a face infarct comparativ cu cei sociabili.

Gandirea negativa si depresia

Si sa nu uitam depresia! Starile de tristete profunda, sentimentul de neajutorare, iritabilitatea – toate sunt stari emotionale care pot duce la aparitia unor boli: aparitia diabetului de tip 2, infarct si o sansa mai mare de confruntare cu diverse dizabilitati mai tarziu in viata.

“Gandurile si emotiile noastre au efecte care se rasfrang intr-o multime de procese din corp: metabolism, eliberarea hormonilor, functia imunitara”, spune Simon-Thomas. Una dintre teorii suna asa: cand esti stresata, nivelul cortizolului (hormonul stresului) creste, facandu-ti sistemul imunitar sa fie mai putin capabil sa controleze inflamatia din corp, ceea ce poate duce la aparitia bolilor in timp.

Gandirea negativa e periculoasa! Schimb-o!

O alta parte a monedei mai este si aceasta: oamenii care sunt stresati, deprimati, sarcastici sunt mai predispusi la a duce o viata dezordonata; fumeaza, consuma alcool si nu fac sport – factori care afecteaza sanatatea in general.

Desi previziunile sunt sumbre, doar de tine depinde sa eviti toate aceste boli infricosatoare! Daca esti o persoana negativista, incearca sa-ti schimbi atitudinea vizavi de viata si de oamenii din jurul tau. Nu stii cum? Iata cateva sfaturi ca sa reusesti sa fii mai optimista si mai fericita!

Foto: Guliver