alegeri in viata femeie care conduce masina

Sa faci alegeri face parte din rutina ta zilnica. De cele de mai multe ori nu regreti deciziile pe care le ei, dar sunt situatii in care trebuie sa faci anumite alegeri in viata bine cantarite in avans. Cum stii care sunt cele mai intelepte?

Te confrunti in fiecare zi cu nevoia de a face zeci de alegeri in viata. Trebuie sa alegi ce haine sa imbraci, ce sa mananci, cu cine, unde si cand sa te intalnesti, unde sa stai in metrou, ce sa faci dupa serviciu si asa mai departe.

“Sa traiesti o viata care iti aduce satisfactii inseamna sa stii sa faci alegeri bune chiar si legate de lucruri banale”, spune Tim Carey, profesor de sanatate mentala si cercetator in cadrul Centre for Remote Health al Charles Darwin University, din Australia.

Ce inseamna sa faci cele mai bune alegeri in viata?

In primul rand sa iei acele alegeri in viata care nu te fac sa te abati de la drumul pe care ti l-ai propus. Acele alegeri in viata neinspirate sau gresite, pe de alta parte, ajung sa fie contraproductive si sunt generatoare de stres, confuzie si chiar disperare, considera specialistul.

Una dintre capcanele in a face alegeri bune este aceea de a obtine satisfactia pe termen scurt, insa de a ne abate de la calea pe care am ales-o pe termen lung. O portie suplimentara la desert sau a mai lenevi in pat dimineata jumatate de ora in plus sunt un exemplu de astfel de capcane.

Pe de alta parte, exista decizii care, in momentul in care sunt luate sau puse in aplicare sa nu aduca satisfactii, dar care au efecte pozitive. De exemplu, alegerea de a sta acasa sa inveti in loc sa iesi cu prietenii sau o sesiune de fitness sustinuta iti pot crea disconfort de moment, dar iti vor asigura beneficii pe termen lung.

Alegeri in viata – Scopul influenteaza totul

Poate cel mai bun argument este acela ca acele alegeri in viata pe care le faci sunt in concordanta cu scopurile importante pe care ti le-ai propus. Daca ai de gand ca, intr-o zi, sa devii independenta financiar sau sa-ti construiesti o cariera de succes, atunci decizia de a participa la cat mai multe petreceri cu alcool si nopti pierdute este putin probabil sa iti satisfaca acest scop.

De asemenea, intelegerea dinamicii alegerii poate ajuta la imbunatatirea deciziei. In mod  normal, orice alegere presupune cel putin doua optiuni, pentru fiecare dintre ele existand argumente pro si contra. Daca iti aloci cateva clipe sau minute pentru a reflecta asupra fiecareia dintre optiuni – mai ales daca nu stii de la inceput care este directia pe care vrei sa o urmezi – te poate ajuta sa faci alegeri in viata corecte.

Alegeri in viata si o balanta personala

“Atunci cand ajungi sa zabovesti mai mult asupra optiunilor pe care le ai, analizeaza-le pe fiecare dintre ele in amanunt si pune in balanta aspectele importante. Fii atenta la telurile cele mai inalte pe care ti le-ai propus si incearca sa le atingi”, spune Tim Carey.

Sa facem alegeri in viata este parte din traiul nostru, din rutina noastra zilnica. In mod normal, suntem buni in a lua decizii pe plan personal si doar din cand in cand revenim asupra vreunei alegeri pe care am facut-o anterior si al carei rezultat ne nemultumeste acum.

Citeste si: Despre suflet, relatia cu parintii si alegerile personale

Foto: Guliver