cum sa iti controlezi emotiile

Cum sa iti controlezi emotiile – vei invata astazi cum sa nu iti mai pese de dramele prin care trec altii si care incearca sa-ti fure toata energia. Am aflat trucurile de pe Love Panky.

Oamenii sensibili sau emotivi trec mai greu prin viata. Si asta pentru ca totul e o traire intensa. Cand sus. Cand jos. Decat in acest carusel, mai bine invata cum sa iti controlezi emotiile pentru a nu-ti pierde nici energia si nici focusul in viata.

Cum sa iti controlezi emotiile

Emotiile sunt puternice. Un stres, o teama se pot transforma in axietate daca sunt prost gestionate. O tristete duce la depresie daca esti sensibila. Invata cum sa iti controlezi emotiile pentru a evita stresul cauzat de clipele cand simti prea mult si pentru a nu te mai simti epuizata tot timpul.

Invata sa renunti la lucrurile pe care nu le poti controla tocmai pentru a nu-ti pasa atat de altii si a nu te mai lasa trasa in vortexurile lor. Daca esti o persoana sensibila si obervi ca de multe ori preiei energiile celorlalti, iata cum sa iti controlezi emotiile:

  • Mai putina empatie

Empatia e importanta pentru un om. E piesa cheie in umanitate, dar daca deja ajungi sa te identifici cu probleme altora, iti vei pierde energia pe vietile lor si nu vei mai avea nimic ramas pentru viata ta.

Gandeste-te ce ai tu de castigat din rezolvatul problemelor altora? Te simti cu siguranta in centrul atentiei si te simti apreciata. Si nu te focusezi nicicand pe problemele tale, deci e mai comod.

Invata cum sa iti controlezi emotiile tocmai pentru a ramane prezenta in viata ta si a porni pe drumul catre auto-cunoastere si dezvoltare personala.

  • Inceteaza sa fii psihologul tuturor

Cum sa iti controlezi emotiile cand ti-ai asumat rolul de psihoterapeut al tuturor? Atunci cand esti o persoana emotionala ai tendinta de a te neglija si de a investi timp si energie in altii.

Asculti problemele, empatizezi si tii la oamenii cu care vorbesti. Dar la final toate astea te seaca de energie. Sigur, e vorba de familie si prieteni, dar toti sunt adulti si ar fi mai fericiti sa te stie si pe tine bine.

  • Inceteaza sa-ti internalizezi trairile

Cand cineva e intr-o dispoizitie proasta sau iti greseste cu ceva, ai tendinta de a tine totul in tine. Asta duce la auto-agresivitati – precum mancatul pe fond emotional, de exemplu.

Si, in plus, in timp ramai cu multe trairi nerezolvate, sentiment de vinovatie si stima de sine scazuta. Sa nu mai spunem ca te vei indoi de capacitatile tale cu fiecare ocazie.

Daca cineva se poarta urat cu tine, invata cum sa iti controlezi emotiile si sa impui limite si bariere. Spune-le ca ti-au gresit!

  • Evita situatiile sociale stresante

Daca suferi de anxietate sociala, nu te arunca in circumstante care te vor stresa cumplit. Asta pentru ca nu vei avea cum sa iti controlezi emotiile.

O nunta in familie te face sa te inchizi in baie sau sa dispari in varf de munte? Nu e obligatoriu sa te prezinti daca asta iti face rau.

  • Jura ca te vei gandi la tine mai intai

Da, stiu ca e complicat. Ti-o spune o persoana care a incercat tot posibilul sa se evite pe sine si sa-i fericeasca pe altii. Dar asta nu duce decat la auto-distrugere emotionala. Pentru ca nu poti sa-i multumesti pe toti. Si daca pe tine nu te faci fericita, atunci nici nu mai conteaza ce parere au altii.

Pentru multi oameni, sa auda problemele altora e cathartic. Dar daca esti o fire emotionala e un roller-coaster nesfarsit. E timpul sa spui NU, sa te vezi pe tine si sa te iubesti pe tine. Si asta inseramna sa impui limite.

  • Incearca sa asculti fara a te implica emotional

Oamenii emotionali au tendinta de a se identifica cu durerile altora, de a se transpune in problemele lor. De a naviga imaginar prin situatiile negative ale celor din jur.

De ce? In parte, pentru a vedea cum s-ar descurca ei in astfel de situatii. Pentru ca, in genere, oamenii implicati in dramele altora fug de dramele proprii. Si atunci si le “creeaza” in imaginar. Dar pana la urma, asta duce la si mai multe anxietati si depresii.

Daca ai vreo porblema, fa un pas inapoi, detaseaza-te, invata sa meditezi daca e necesar, incearca sa vezi lucrurile rational si nu sa traiesti doar emotiile din spatele povestii. Vezi mai bine lucrurile cand nu esti implicata emotional, deci invata cum sa iti controlezi emotiile!

  • Desparte-te fara drama

Daca iubitul tau te trece prin stari emotionale contradoctorii, care te solicita enorm, ar trebui sa analizezi mai bine situatia! Nu meriti asta!

Gandeste-te bine! Nu-i asa ca ai niste oameni in viata ta care sunt constant in stare de criza? Ceva li s-a intamplat. Viata e grea. Negativism si pesimism si drama. Si apoi dau de tine – vacuum-ul in care sa isi dreneze toate emotiile si toate starile.

Ei scapa de negativism, tu te umpli de emotii negre. Invata cum sa iti controlezi emotiile si mai ales, scapa de micii vampiri emotionali. Cei care traiesc drame sau si le inventeaza au nevoie sa faca asta, decat sa isi rezolve problemele, dar nu spune nimeni ca tu trebuie sa fii psihologul lor.

Invata cum sa iti controlezi emotiile nu numai pentru a-ti ramane energie pentru a-ti trai viata asa cum vrei tu, dar si pentru a constientiza ca emotiile pot fi si un lucru bun. A simti e bine. A simti iti poate deschide ochii si mintea. Doar ca trebuie sa simti cu masura.

Citeste si: Personalitatea psiho-emotionala superioara – cine sunt oamenii noului mileniu

Foto: Gulliver